Fildişi Sahili'nde muhalefet partisinin başkanlık seçimi

Muhalefet Partisi FPI'nın Başkanı N'Guessan, eski Devlet Başkanı Gbagbo'nun adaylığının iptali için dava açtı

Fildişi Sahili'nde muhalefet partisinin başkanlık seçimi
Fildişi Sahili'nde muhalefet partisinin başkanlık seçimi
GİRİŞ 10.12.2014 11:15 GÜNCELLEME 10.12.2014 11:15

Fildişi Sahili’nde muhalefetteki Fildişi Halk Cephesi Partisi’nin (FPI) Başkanı Pascal Affi N’Guessan, partinin başkanlık seçiminde eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun adaylığının iptali için mahkemeye başvurdu.

N’Guessan, parti binasında gazetecilere açıklamasında, Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ve adaylığını oğlu Michel Gbagbo aracılığıyla yaptığı için Laurent Gbagbo’nun adaylığının iptal edilmesi yönünde dava açtığını söyledi.

Pascal Affi N’Guessan, Gbagbo’nun adaylığını koymak için bizzat başvurmadığını ve adaylığının resmen onaylanmadığını belirterek, 11-14 Aralık’ta düzenlenmesi beklenen parti kongresinin olaylar yatıştıktan sonra yapılmasını da önerdi.

Gbagbo’nun adaylığına rağmen parti başkanlığa tekrar aday olduğu için bazı çevrelerce eleştirilen N’Guessan, “Adaylığımı geri çekmek mantıksız ve sorumsuzluk olur. Sonuna kadar gideceğim” değerlendirmesinde bulundu.

N’Guessan, daha önceki açıklamalarında, partinin geleceği ve eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun serbest kalmasını kolaylaştırmak için tekrar aday olduğunu söylemiş, Laurent Gbagbo’nun oğlu Michel Gbagbo ise 31 Ekim’de FPI başkanlığı için babası adına başvuruda bulunmuştu.

Ülkede 28 Kasım 2010’daki devlet başkanlığı seçimini kaybeden Gbagbo’nun tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi seçimin galibi Alassane Ouattara’ya devretmemesi siyasi krize yol açmıştı. Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmiş ve haziranda yargılanmasına karar verilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!
İsrail'in saldırı kararına İran'dan jet yanıt: Daha güçlü yanıt veririz!