Hak-İş Genel Başkanı Arslan:

"İşçi sayısı artıyor ama sendikalı işçi sayısı azalıyor. Taşeron firmadaki arkadaşlarımızı sendikalarımızın bünyesine katamazsak gerçekten geleceğimiz yok"

Hak-İş Genel Başkanı Arslan:
Hak-İş Genel Başkanı Arslan:
GİRİŞ 10.12.2014 12:00 GÜNCELLEME 10.12.2014 12:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "İşçi sayısı artıyor ama sendikalı işçi sayısı azalıyor. Taşeron firmadaki arkadaşlarımızı sendikalarımızın bünyesine katamazsak gerçekten geleceğimiz yok" dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası'na bağlı Aksaray, Malatya ve Karaman şube yöneticilerinin sendikal gelişmelere ilişkin eğitimi amacıyla bir otelde düzenlenen eğitim seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, Hak-İş ve Hizmet-İş Sendikası'nın tarihi sürecine ilişkin bilgi aktardı.

Türkiye'de, hesaplarına göre 1 milyondan fazla taşeron işçi olduğunu ve bunların kamu hizmeti yaptığını belirten Arslan, bu işçilerin tamamına yakınının belediyeler veya kamu kurumlarının asıl işinde çalışan kadrolu işçiler olması gerektiğini ifade etti.

Taşeron işçi çalıştırmanın üç şartı olduğunu aktaran Arslan, "İşin gereği olacak, uzmanlık gerektirecek bir iş olacak ve teknolojik nedenler gerektirecek. Taşerona iş yaptırılacaksa bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Böyle bir iş ne olabilir? Marmaray, Üçüncü Boğaz Köprüsü, Körfez Geçiş Köprüsü olabilir. Bunlar uzmanlık ve teknoloji gerektiren işler ve buralarda taşeron çalıştırılabilir. Allah aşkına belediyede hangi işte taşerona gerek var? Temizliği taşerona vermişiz, uzmanlık mı gerektiriyor? Hayır. Belediyenin her işinin tamamına yakını, mevzuatına aykırı olarak çalıştırılan işçilerden oluşuyor" diye konuştu.

Arslan, Sağlık Bakanlığı'nda 130 bin taşeron işçi çalıştığını, çalışanların kadrolarının dışında başka alanlarda görev yaptığını, işçilerin işini kaybetme korkusu nedeniyle dava açamadığını kaydetti.

Yeni taşeron mevzuatıyla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini, bunun için çalıştıklarını vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Bir taraftan da mevcut taşeron mevzuatına göre işçileri sendikamıza üye yapmamız gerekiyor. Henüz yasa çıkmadan, 24 Ocak'ta kampanya başlattık. Kampanyamızdaki hareketle kısa zamanda bir ilki gerçekleştirdik. Üye sayımız ocak ayında 53 bindi, temmuz ayında 83 bine ulaştı. Bugün bu rakam 90 bin civarında. Hedefimiz 24 Ocak 2015'e kadar 100 bini yakalamak. Bu sayı yeter mi? Tabi ki yetmez. Sadece bizim iş kolumuzda 800 bin işçi çalışıyor. Taşeron firmalarda diğer kamu kurumlarını sayarsanız 1 milyonun üzerinde işçi çalışıyor. Dolayısıyla Hizmet-İş Sendikası'nın üye sayısını daha 10 kat artırma imkanı var. Bunu başarabilecek gücümüz de kadromuz da var. Bize düşen bütün bu şartları oluşturup sendikamızı geleceğe hazırlamaktır. Bunu başaramazsak geleceğimiz yok. İşçi sayısı artıyor ama sendikalı işçi sayısı azalıyor. Taşeron firmadaki arkadaşlarımızı sendikalarımızın bünyesine katamazsak gerçekten geleceğimiz yok. Onun için bu bizim sorunumuz değil ama sonuçları bizi ilgilendiriyor. O zaman sendikamızı geleceğe taşımak adına bu mücadeleyi bir an evvel sonuçlandırmamız gerekiyor."

"Hak-İş de Türkiye'nin bir numarası olmak zorunda"

Arslan, Hizmet-İş Sendikası'nın, Hak-İş'in en büyük sendikası olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de 100'ün üzerinde sendika olduğunu, bunların içinde üye sayısı olarak en büyük sendikalardan ikincisinin Hizmet-İş olduğunu aktardı.

Potansiyelinin değerlendirilmesi durumunda Hizmet-İş'in 2015'in sonunda Türkiye'nin en büyük sendikası olabileceğini anlatan Arslan, "Bu potansiyel, imkan var. Yeter ki biz buna inanalım. Ben de teşkilatım da buna inanıyor. Hak-İş'i de Türkiye'nin bir numarası yapma imkanımız var. Onun için de ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hak-İş'in 19 iş kolunda 20'nin üzerinde sendikası var. Türkiye'nin 252 bin üyesiyle ikinci büyük konfederasyonu. Bu da bize yetmiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 13 milyon sigortalı işçi olduğunu, bunların 1 milyon 200 bininin sendikalı olduğunu ve bunun yüzde 9'a tekabül ettiğini dile getiren Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hak-İş'in de bu 13 milyon içindeki payı yaklaşık yüzde 4'e tekabül ediyor. Dolayısıyla bu rakamlar bize yetmiyor. Demek ki daha önümüzde milyonlarca sendikalarımıza üye yapacağımız arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız sendikayı bilmiyorlar mı? Biliyorlar. Niye üye olmuyorlar? Korkular, baskılar, tehditler vesaire nedenlerle üye olmuyorlar. Bunları da bizim aşmamız gerekiyor. Bunun için birinci görevimiz sendikamızı geleceğe taşıyacak örgütlenme faaliyetlerimizi başarılı şekilde sonuçlandırmamız. Sendikamızın aylardır birinci gündemi örgütlenme, sonuncu gündemi örgütlenme. Başka bir gündem maddesi yok. Çünkü diğer konuları bir şekilde çözebiliriz ancak önce örgütlenmeyi sağlamamız lazım."

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de seminerin açılış bölümüne katılarak, ülke gündemine ilişkin çeşitli konularda açıklamalarda bulundu ve belediyenin çalışmalarını aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • taşeron işçi 9 yıl önce Şikayet Et
    ne yaptınızda bu güne kadar taşeron işçi için ey sendikalar masa başlarında hep işçileri satmadınızmı?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı