Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi

Londra merkezli EurAsia Strategies tarafından üçüncüsü düzenlenen zirve İstanbul'da başladı

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi
Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi
GİRİŞ 10.12.2014 13:53 GÜNCELLEME 10.12.2014 13:53

Londra merkezli EurAsiaStrategies tarafından üçüncüsü düzenlenen Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi (World Intelligent Cities Summit 2014/ WICS) İstanbul'da başladı.

Conrad İstanbul Otel'deki zirvenin açılış konuşmasını yapan EurAsiaStrategies Genel Müdürü ve Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi Direktörü Fatih Aydın, günümüzde toplumlar için daha sürdürülebilir, yaşanabilir ve altyapısı güçlü şehirler oluşturmanın önem kazandığını söyledi. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM'ye göre 2010-2050 yılları arasında şehirlerde yaşayan insan sayısı 3,6 milyardan 6,3 milyara yükselecektir. Özellikle Asya ve Afrika'daki hızlı kentleşme, global olarak akıllı şehir teknolojileri pazarındaki güçlü büyümeyi de tetiklemektedir. Bu yeni teknolojilerle enerji şebekelerimizi, ulaşım sistemlerimizi, su ve atık su altyapı sistemlerimizi, binalarımızı daha modern hale getirebilir ve bu sistemlerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayabiliriz. Dünya çapında hızla gelişen yeni teknolojilerle 1,5 trilyon dolarlık akıllı şehir teknolojileri pazarı pek çok fırsatı da beraberinde getirmektedir."

Zirve kapsamında en önde gelen hedeflerinin, hızla gelişmekte olan akıllı şehirler pazarında yer alan hem yerli hem de uluslararası yatırımcıları bir araya getirmek olduğunu belirten Aydın, ülke ekonomisine katkıda bulunacak işbirliklerinin yapılmasını da zirve aracılığıyla sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Aydın, zirveyle, akıllı şehirlere geçişe destek olmak istediklerini de ifade etti.

AB Uyum Komisyonu Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı.

Bakır, "Ülkede şu anda 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi lazım. Bunun 20 yılda dönüştürülmesi planlanıyor. Her yıla 334 bin konut düşüyor. TOKİ senede 50 bin konut yapıyor" dedi.

Devlet olarak konut politikasının alt ve orta gelirlilere yönelik sosyal konutlar inşa etmek olduğunu ifade eden Bakır, şu bilgileri verdi:

"Sosyal konutların inşasına hızla devam edeceğiz. Binaları yaparken duvarsız siteler ve karma yaşamlar yapmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla alt, orta ve yüksek gelir grubundaki kişilerin bir mahalle kültürü içinde birlikte yaşadığı çözümler üzerinde çalışacağız. Yeni projelerde de yöresel mimari kullanılacaktır. Örneğin, o bölgelerde tarihi yöresel evlerde taş veya ahşap kullanılıyorsa onlarla evler inşa edilecek. Trabzon Çaykara, Diyarbakır ve Mardin'de de böyle projelere başladık."

Akıllı şehirlere odaklı zirvede, bilgi ve iletişim teknolojileri, sağlık, turizm, inşaat, telekomünikasyon, güvenlik, ulaşım, enerji, altyapı ve finans alanları, 30 farklı ülkeden konuşmacıların katıldığı özel oturumlarla detaylı bir şekilde ele alınacak. Zirve yarın da devam edecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?