10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: - "Sıfır insan hakkı ihlali ancak inananlar için cennette olacak bir şey, önemli olan insan hakkı ihlalini minimize etmek"

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
GİRİŞ 10.12.2014 15:30 GÜNCELLEME 10.12.2014 15:30

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, "Sıfır insan hakkı ihlali ancak inananlar için cennette olacak bir şey, önemli olan insan hakkı ihlalini minimize etmek" dedi.

Üstün, Çankırı Valiliği İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'nca 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla 100. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde, insan hakları alanında önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Dünyada 10 kişi varken de insan hakları problemi yaşandığını belirten Üstün, "Bir yerde insan hakkı sorunu olup olmadığına bakmak için 'orada sistematik bir durum var mı' ona bakmak gerekiyor. Sistematik bir şeyler yapıldığı yönünde bir algı varsa burada insan hakları anlamında sıkıntı var demektir" diye konuştu.

Ayhan Sefer Üstün, "sıfır insan hakkı ihlali" diye bir şeyin mümkün olmadığını savunarak, "Sıfır insan hakkı ihlali ancak inananlar için cennette olacak bir şey, önemli olan insan hakkı ihlalini minimize etmek. Hak ihlali yaşandığında ise valisi, emniyeti, basını ve adliyesiyle bu durumu lanetlemek gerekli" ifadesini kullandı.

Önceki dönemlerde İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun yaptığı çalışmalara değinen Üstün, şunları kaydetti:

"2001 yılında Sema Pişkinsüt, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı yapmış. O dönemde İstanbul'un göbeğinde bir karakolda 'Filistin askısı' denilen bir işkence aleti bulmuş. Şimdi bir karakolda bırakın 'Filistin askısı', ufacık fiske vurulsa Türkiye ayağa kalkar. İnsan hakları bir süreçtir. Dün işkenceden kötü muameleden söz edersiniz, bugün yeni haklar ortaya çıkar. Çevre, sağlık ve göçmen hakkı gibi... Farklı farklı süreçler yaşıyoruz. Önemli olan insan haklarına bakıştır."

"Türkiye yurt dışındaki hak ihlallerine de müdahale ediyor"

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, Türkiye'nin artık yurt dışında yaşanan insan hakları ihlallerine de karışır hale geldiğini vurgulayarak, artık rollerin değiştiğini vurguladı.

"Biz elbette kendi evimizin önünü süpüreceğiz ama artık Türkiye dışarıda olan olaylara da müdahale eder hale geldi" diyen Üstün, şöyle devam etti:

"Kendi içimizdeki sorunları hallettikten sonra bunu yapar hale geldik. Almanya'daki bir insan hakkı ihlali de bizim sorunumuz. Son 10 yılda Almanya'da 200'den fazla cami yakılmış, elde bir sanık yok. Allah aşkına bu sürdürülebilir mi? Burada bir kilise yansa Türkiye'yi başımıza yıkardınız. Kilisede de buradaki Ulu Cami'de ibadet edenler de basın mensuplarının yazdığı yazı da bizim güvencemiz altında. Herkes şiddet içermediği sürece her türlü görüşü söyleyebilme hakkına sahiptir."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin ve Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya'nın da katıldığı panelin ardından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödül verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde