Bedelli Askerlik son durum ve son dakika haberi

Bedelli askerlik ile sözleşmeli er ve erbaşla ilgili düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi yasalaştı. Bedelli askerlikte sürpriz gelişme!

Bedelli Askerlik son durum ve son dakika haberi
Bedelli Askerlik son durum ve son dakika haberi
GİRİŞ 11.12.2014 10:23 GÜNCELLEME 11.12.2014 10:23
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sağlık sorunlarından dolayı çürüğe çıkanlar da bedelli askerlik kapsamına alınacak.

Yüzbinlerce kişinin merakla beklediği bedelli askerlik düzenlemesi dün sabaha karşı TBMM’de yasalaştırılırken, son dakika değişikliği ile sağlık sorunlarından dolayı çürüğe çıkanların da kapsama alınması sürpriz yaşattı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çürüklerin bu haktan yararlanmasını, “Ana amaç şu; evladı veya çevresindekiler, kimisi soruyor, diyor ki: ‘Askerlik yaptın mı?’ Onlara herhâlde şu cevabı vermek biraz zor geliyor: ‘Engelliyim’ veya ‘özürlüyüm’ veya ‘çürük raporu aldığımdan dolayı askere gidemiyorum’ demek istemiyor” sözleriyle açıkladı. 

Bedelli Askerlik en son haberleri

Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'ndan geçti. Kanun teklifi yarın Genel Kurul'da görüşülecek.

Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

"18 BİN LİRA 2 AY İÇİNDE ÖDENECEK"

Teklif hakkında bilgilendirme yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yoklama kaçakları ile bakaya sayısının her geçen yıl artığını bu birikimin engellenmesi amacıyla teklif ile 28 yaşından gün alanlar 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemek kaydıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaktır. Haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlarda sona erdirilecektir. Bu uygulama ile elde edilecek gelir savunma sanayinin finansmanında kullanılacaktır. Böylelikle silahlı kuvvetlerimizin teknolojik yönden üstün olması sağlanacaktır" diye konuştu.

"YARIN YASALAŞACAK"

Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmesi olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, halkın da bu konuda beklentisinin bulunduğunu ifade ederken, "Herkes bir sonraki sevke giderken acaba bu yaş, bedel değişir mi diye kendisini askerlik hizmetine gitmekten alıkoyacak. Bunu önlemek ve sürüncemeye yol açmamak için bugün komisyondan geçirip, yarın da Genel Kurul'a gelir ve yasalaşır diye düşünüyorum" dedi.

1 Ocak 1988’de doğanlar da bedelliden yararlanacak

Hükümet, bedelliyi bir an önce yasalaştırmak için Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınan “Milli Mayın Faaliyet Merkezi” kurulmasını da öngören tasarıdan yararlanıyor. Bedelli düzenlemesine ilişkin önerge bu tasarıya eklendi. Hürriyet'in iddiasına göre; 1 Ocak 1988’de doğanlar da bedelliden yararlanabilecek.

Bununa gerekçe olarak da özellikle kırsal kesimde doğumların yılbaşında nüfusa yazılması gösterildi.

BEDELLİ ASKERLİK EN SON HABERLERİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısından önce gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorusu üzerine ''Grup toplantımda sürprizlerim var. Dinleyin, bekleyin'' dedi. Ardından Davutoğlu, grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Bakanlar kurulumuzda, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış olan, 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödeme karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanının getirilmesiyle, hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak, hem de buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak." dedi.

Bedelli askerlikte müjde! O para ödenmeyecek

Bedelli askerlik ile sözleşmeli er ve erbaşla ilgili düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

ASKERLİKTEN MUAF OLANLAR DA YARARLANABİLECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecekler. 

ÜÇ BANKADA İŞLEM YAPILABİLECEK

Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak. 

KAÇAKLARA PARA CEZASI YOK

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek. 

SÖZLEŞMELİ ERLİKTE ASKERLİK YAPMA ŞARTI KALDIRILIYOR

En az ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günün itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olanlar sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olacak.

Askerlik hizmetine devam ederken sözleşmeleri er olarak alınanların ön sözleşme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup edilecek.

Askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte biri askerlik yükümlülüğünden sayılacak.

Bedelli askerlik için TSK'dan ilk yorum

Bedelli askerlik, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle yeniden çıkıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasına göre, bedelli askerlikte yaş sınırı 28, bedel ise 18 bin lira olacak.

Hükümetin bu hamlesine TSK'dan ilk yorum geldi. NTV'nin haberine göre, askeri kaynaklar, "Bu hükümetin kararı, saygıyla karşılıyoruz" yorumunu yaptı.

Gülben Ergen'in 'bedelli' paylaşımı olay oldu

Gülben Ergen'in bedelli askerlik ile ilgili paylaşımı takipçileri tarafından tartışma konusu oldu.

Bedelli Askerlik kararı çıkması ardından tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle sosyal medyada tartışılan konuya ünlü isimler de dahil oldu. Gülben Ergen'in bedelli paylaşımı da bazı takipçilerini kızdırdı.

Instagram hesabından şehit cenazesi fotoğrafı paylaşan Ergen, altına "Bedelini ödeyecek durumları yoktu" yazdı. Takipçileri Gülben Ergen'in bu paylaşımını samimi bulmadı. "Tribünlere oynamaya gerek yok" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Bazı takipçiler de sanatçıyı paylaşımından dolayı kutladı..

 

Bedelli askerlikten 11 milyarlık kaynak umudu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün bedelli askerlik müjdesi verdi. Müjde ile birlikte önemli bir ayrıntı da ortaya çıktı. Bedelli askerlikten 611 bin 880 askerlik yükümlüsünün tamamı faydalanırsa devlete 11 milyar liralık bir kaynak sağlanacak. 

Bedeli ödeyerek askerlik görevini yapmış sayılanlar kısa bir süre dahi olsa askerliğe alınmayacak. 1987, 1992 ve 1999 yıllarında çıkarılan bedelli askerlik uygulamalarında yükümlüler 28 günlük kısa süreli de olsa askerlik yapmıştı. 2011’de karılan 4. bedelli askerlik uygulamasında ise bu uygulamadan, “Askerliğini yapan diğer er ve erbaşların olumsuz etkilendiği” gerekçesiyle vazgeçilmişti. Yeni çıkarılacak bedellide de benzeri bir uygulamaya gidilecek. Bedelli uygulamasının yasalaşması konusunda kesin bir takvim belirlenmezken en kısa sürede kanun tasarısının Meclis’e sevk edilmesi ve 31 Aralık’a kadar Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşması bekleniyor. Bedelliye başvuruların da 1 Ocak 2015’te başlaması bekleniyor.

DEVLETE 11 MİLYARLIK KAYNAK 

Düzenlemeden 611 bin 880 askerlik yükümlüsü faydalanabilecek. Başvurular 1 Ocak 2015’ten sonra başlayacak. Tüm yükümlülerin başvurması halinde yaklaşık 11 milyar TL’lik bir kaynak oluşacak. Bedelliden elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak.

Bedellinin parası ATAK, ANKA ve Hürkuş'a

Bedelli askerlikten elde edilecek gelirin yerli savunma sanayiye çağ atlatacak projelerde kullanılacağı ifade edildi.

Bedelli askerlikten elde edilecek gelirler ALTAY tankı, ANKA insansız hava aracı, HÜRKUŞ, ATAK helikopteri gibi projelere aktarılacağı öğrenildi.

Yeni açıklanan bedelli askerlikten ise 611 bin 880 kişi, 18 bin lira karşılığında bu görevlerinden muaf olacak. Ödenecek rakamın düşük olması ile talebin de yoğun olacağı belirtiliyor. Hak kazananların tamamının yararlanması durumunda 11 milyar TL gelir bekleniyor.

Bu kaynak, 2017'de seri üretime geçecek Altay tankı, askerleri mayın tehdidinden kurtaracak kirpi projesi, milli savaş gemisi MİLGEM gibi projelerde kullanılacak.

YORUMLAR 3
  • aysel 9 yıl önce Şikayet Et
    fakirin çocuğu askerlik yapsın zenginin bebeleri kaçsın bu ne biçim vatan borcu ödeme bu vatanda kalıyosa yapmak zorundalar bence
    Cevapla
  • Göki 9 yıl önce Şikayet Et
    gülben shov yapmayı bırak herkes senin ne olduğunuzda biliyo
    Cevapla
  • erhan 9 yıl önce Şikayet Et
    gülben hanıma sonsuz teşekkür
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı