"Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç: - "Avrupa'nın tamamında 12 bin bitkisel çeşitlilik var iken Türkiye'de bu rakam 11 bin civarındadır"

"Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"
"Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"
GİRİŞ 11.12.2014 15:12 GÜNCELLEME 11.12.2014 15:12

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Avrupa'nın tamamında 12 bin bitkisel çeşitlilik var iken Türkiye'de bu rakamın 11 bin civarında olduğunu söyledi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen "Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"nda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika kavşağında çok önemli bir yerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle bitkisel çeşitlilik bakımından çok zengin bir yere sahip olduğunu vurgulayan Karaağaç, şöyle konuştu:

"Avrupa'nın tamamında 12 bin bitkisel çeşitlilik var iken, Türkiye'de bu rakam 11 bin civarındadır. Bu da Türkiye'nin ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bugün Hollanda Lalesi olarak bilinen bitki ne yazık ki geçmiş yıllarda ülkemizden kaçırılarak Hollanda'da yetiştirilip tekrar bize getirilmiştir. Buna benzer birçok canlı türü ne yazık ki ülkemizden kaçırılmıştır."

Çankırı'nın 2015 yılında biyolojik çeşitlilik envanterinin de çıkartılacağını belirten Karaağaç "Bu çalışmayı programa aldık. Sahip olduğumuz bitki ve hayvan çeşitlerini öğrenip, korunması ve çeşitliliğin gelecek kuşaklara aktarılması manasında gerekli tedbirleri alacağız. Bizler toprağımızı ve ülkemizi ne kadar koruyor ve önemsiyorsak, biyolojik çeşitliliğimizi de o kadar korumalıyız. Çünkü onlarda bizim özdeğerlerimiz" diye konuştu

.Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da doğal yapıya sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

"Kültürel iklimde olduğu gibi ne yazık ki coğrafi iklimde de hırsızlıklar yapılmaktadır" diyen Savaş, şunları söyledi:

"Değerlerimize sahip çıkmalıyız, yoksa o değerler farklı boyutlarda bize geri aktarılmaktadır. Yarın Yunus Emre'yi ve Mevlana'ya da sahip çıkarak bize başka isim altında lanse edip inandırırlarsa hiç şaşırmayın. Bunlar bizim milli sermayemiz. Coğrafi iklimin bizlere sağladığı değerlerin farkında değiliz. Bu değerlerin heba olması son derece tehlikelidir."

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise bu tür çalışmaları çok önemsediklerini belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Çankırı'ya yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Özcan, çalıştayın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından çalıştaya katılanlara plaket verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil