Bulgaristan’da emeklilik yaşı protestosu

İşçi sendikaları, hükümetin "emeklilik yaşının yükseltilmesi ve maaşların dondurulması" planını protesto etti

Bulgaristan’da emeklilik yaşı protestosu
Bulgaristan’da emeklilik yaşı protestosu
GİRİŞ 11.12.2014 15:24 GÜNCELLEME 11.12.2014 15:24

Bulgaristan'da işçiler, hükümetin 2015 yılı başından itibaren emeklilik yaşının yükseltilmesi ve maaşların dondurulmasını öngören reform paketine tepki gösterdi.

Ülkenin iki büyük sendikasından biri olan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB), başkent Sofya’da, "emeklilik yaşının yükseltilmesi ve maaşların dondurulmasına" yönelik tasarıya karşı gösteri düzenledi.

Ülke genelinden otobüslerle gelen binlerce işçinin katıldığı protesto, KNSB merkez binası önünde başladı. Sofya’nın ana caddelerinde yürüyen göstericiler, hükümet binası önünde slogan attıktan sonra parlamentonun bulunduğu meydanda miting yaptı.

"Mezara kadar çalışmaya hayır", "Aşağılayıcı aylık ve emeklilik ücretler istemiyoruz", "İşe çocuk beziyle gitmek istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Başbakan Boyko Borisov hükümetinin önerdiği, emeklilik yaşının artırılmasını öngören reform paketine karşı çıktılar. Madencilik, demiryolları ve diğer sektörlere bağlı çalışan göstericiler, emeklilik yaşının 65 yaşına kadar yükseltilmesi tasarısını eleştirdiler.

Mitingde yapılan konuşmalarda, hükümetin 2015 yılının başından itibaren nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan’da 2 milyon çalışanın emeklilik yaşını 4 ay uzatmak istediğine vurgu yapıldı.

Parlamentoda halen görüşülen yeni bütçenin getireceği kısıtlamalar sonucu binlerce çalışanın işsiz kalacağını belirten sendikacılar, "Başkalarının yönetim hatalarının bedelini maaşlarımızla ödemek istemiyoruz" mesajı verdiler.

Bulgaristan’daki geçerli mevzuata göre, kadınlar 60,8, erkekler ise 63 yaşında emekli olabiliyor.

Organizasyon yetkililerine göre olaysız sona eren protestoya yaklaşık 6 bin kişi katılırken, ülkenin “Podrkepa” (dayanışma) adlı diğer büyük sendikası gösteriyi boykot etti. Podkrepa lideri Konstantin Trençev, basına yaptığı açıklamada, “Bu mücadelede anlam göremiyorum. Daha önce de gösteri yaptık, hiçbir şey elde edemedik” dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!