Suriye'de iç savaş

Suriyeli aktivist Salahaddin: - "Rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta'da, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle son 2 ayda 11 çocuk hayatını kaybetti"

Suriye'de iç savaş
Suriye'de iç savaş
GİRİŞ 11.12.2014 17:50 GÜNCELLEME 11.12.2014 17:50

Suriye'de 2 yıldan bu yana rejiminin kuşatması altındaki başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle çocuk ölümlerinin sürdüğü bildirildi.

Rejimin 2 yıldır kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta'da yüz binlerce insan hayata tutunmaya çalışıyor. Temel gıda maddelerinin bulunmasında güçlük çekilen bölgede, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle son iki ayda 11 çocuğun öldüğü belirtildi.

Bölgedeki aktivistler, aralık ayı başından bu yana 4 çocuğun gıda yetersizliği nedeniyle yaşamını yitirdiği, çocuk ölümlerinden kuşatmanın kaldırılması için harekete geçmeyen BM ve uluslararası toplumunun sorumlu olduğunu savunuyor.

Aktivist Muhammed Salahaddin, uluslararası toplumunun "gerçek bir irade" göstermemesi nedeniyle rejimin kuşatma ve bombardımana devam ettiğini dile getirerek, "ölüm tehlikesiyle yaşam mücadelesi veren insanlara karşı harekete geçilemiyor" dedi.

Yaklaşık 700 bin kişinin çok zor şartlar altında yaşadığını aktaran Salahaddin, "Pazarlarda, fiyatlar 15 kat artmış durumda, gıda yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıkları tedavi edecek ilaç ve imkan yok. Son iki ayda 11 çocuk hayatını kaybetti. Aralık ayı başından bu yana 4 çocuk yaşamını yitirdi" diye konuştu.

Doktor Avad Süleyman da uluslararası toplumun Suriye halkına karşı suskunluğunu ve somut yardımların yapılmamasını eleştirerek, "Suriye'de yalnızca Beşar Esed değil, dost ve kardeş ülkeler de halkı aşağılıyor" ifadelerini kullandı.

Uluslararası insan hakları kurumların gözü önünde halka kötü muamele yapıldığını belirten Süleyman, "Tüm bunlar, Müslümanları cezalandırmak isteyen Batı'nın ve ABD'nin isteği dışında yapılamaz. Suriyelilere zarar verilerek bir daha diktatörlere karşı devrime kalkışılmasının önüne geçilmek isteniyor. Kimsenin bir daha devrimden bahsetmeye cesaret etmemesini istiyorlar" şeklinde konuştu.

Suriye'de rejimin 2 yıldır kuşatma altında tutarak zaman zaman bombaladığı Doğu Guta'ya, un ve buğday gibi temel gıda maddelerinin girişine izin verilmiyor.

Abluka nedeniyle başkentle irtibatı her yönden kesilen bölge sakinlerin, kış mevsimi dolayısıyla soğuktan korunabilmek için sokak ve bahçelerdeki ağaçları kesmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Abluka süresince Doğu Guta'da toplam 216 kişinin açlıktan hayatını kaybettiği bunlardan yaklaşık 150'sinin çocuk olduğu ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi