Liselerde Osmanlı Türkçesi dersi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beşirli: - "Osmanlı Türkçesi, aydınların dilidir. Gençlere Osmanlı Türkçesi'nin öğretilmesi ile yeni kaynaklara ulaşmaları ve yeni kelimeler öğrenmeleri kolaylaşacak. Bu sayede gençlerin kelime hazineleri gelişecek"

Liselerde Osmanlı Türkçesi dersi
Liselerde Osmanlı Türkçesi dersi
GİRİŞ 12.12.2014 11:38 GÜNCELLEME 12.12.2014 11:38

Ccedil;ankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Osmanlı Türkçesi'nin aydınların dili olduğunu belirterek, "Gençlere Osmanlı Türkçesi'nin öğretilmesi ile yeni kaynaklara ulaşmaları ve yeni kelimeler öğrenmeleri kolaylaşacak. Bu sayede gençlerin kelime hazineleri gelişecek" dedi.

Beşirli, düzenlediği basın toplantısında Osmanlıca derslerinin lise düzeyinde verilmesi gerektiğini söyledi.

Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders yapılmasının sosyal medya başta olmak üzere birçok alanda tartışıldığını vurgulayan Beşirli, "Bu dersin lise 1. ve 2. sınıflarda seçmeli ders değil de zorunlu okutulmasının daha faydalı olacağına inanıyoruz. 3. ve 4. sınıflarda seçmeli ders olmasının hiçbir sakıncası yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

Beşirli, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde okutulmasının oldukça faydalı olacağına inandıklarını belirterek, "Bu ders 1928 öncesi ile sonrası arasındaki kopan iletişimi tekrar kurmak açısından çok büyük faydaya sebep olacaktır. Bir Türk genci, geçmişte yaşanan birtakım şeyleri çok daha rahat şekilde Osmanlı Türkçesi'ni öğrenmiş olarak anlayabilecektir. Belki atalarını sözde değil de özde ve temelde sevmesini sağlayacak sürecin de başlatılmasına sebep olacaktır" ifadesini kullandı.

Gençlerin dil hazinesi gelişecek

"Osmanlı Türkçesinin liselerde öğretilmeye başlamasıyla gençlerimizin dil hazinesinin gelişeceğine inanıyorum" diyen Beşirli, Türkiye'de insanların çok az kelimeyle yazıp konuştuğunu vurguladı.

Beşirli, şunları kaydetti:

"Osmanlı Türkçesi, aydınların dilidir. Gençlere Osmanlı Türkçesi'nin öğretilmesi ile yeni kaynaklara ulaşmaları ve yeni kelimeler öğrenmeleri kolaylaşacak. Bu sayede gençlerin kelime hazineleri gelişecek. Belki de gençler doğal olarak 'İstanbul Türkçesi' dediğimiz Türkçemizi çok daha güzel zenginleşmiş kelimeler sayesinde konuşacak ve yazacak. Gençler, çok az kelime kullanarak konuşuyor. Gençler, Osmanlıca ile dillerini geliştirdiğinde daha çok 'argo' diye tabir ettiğimiz, dil açısından bazı olumsuz durumlar da ortadan kalkmış olacak. Lisede verilen bu eğitim gençlerin kültürlerini de değiştirecek."

Toplantıya Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akyol, Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmet Üzen, Bilgi Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Coşkun Polat ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özlan da katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!