ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu

Tayland, ABD Senatosu’nun, CIA’nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporundaki, CIA'nın Güneydoğu Asya ülkesinde gizli sorgulama merkezi kurmasına izin verildiği yönündeki bilgiyi yalanladı.

ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu
ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu
GİRİŞ 12.12.2014 13:40 GÜNCELLEME 12.12.2014 13:40

Tayland Başbakanlık yetkilisi Suwaphan Tanyuvardhana, Tayland ve ABD arasındaki işbirliğinin ulusal egemenlik koşuluna dayandığını, yasalara aykırı herhangi bir uygulamanın veya politikanın hayata geçirilmediğini söyledi.

Suwaphan Tanyuvardhana, yaptığı açıklamada, "Sizi temin ederim ki, Tayland'da gizli cezaevleri ya da işkence söz konusu değildir" dedi.

Bu açıklama daha sonra ordu komutanı General Udomdej Sitabutr tarafından da desteklendi.

Udomdej Sitabutr, Tayland'da bu tür merkezlerin olduğuna ilişkin bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin, CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair salı günü açıkladığı raporunda, CIA’nın uluslararası yasalara uymaksızın yakaladığı esirlere zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı vurgulanmıştı.

Komite'nin 500 sayfalık özet bölümü yayınlanan 6 bin sayfalık raporunda, CIA'nın, El Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen tutsakları ABD toprakları dışında kurulan gizli merkezlerde sorguladığı belirtiliyordu.

Raporda, bu merkezlerin kurulmasına izin verenler arasında Tayland ve Afganistan'ın adı geçerken, ülkelerin dahli konusundaki ayrıntıların yer aldığı bölümler yayınlanan kısımda gizlenmişti.

Rapora göre, El Kaide'nin lojistik planlayıcısı olduğu iddia edilen ve 2002 yılı mart ayında yakalanan Ali Zübeyde, aynı yıl haziran ayında Tayland'daki gizli CIA merkezine gönderilerek 47 gün tam tecrit altında tutuldu. Raporda ayrıca, Ali Zübeyde'nin 2002 yılı ağustos ayında üç hafta süresince sert yöntemlerle sorgulandığı bilgisi de yer aldı.

CIA'nın 2002 yılında Tayland'da kurduğu gizli sorgulama merkezinin varlığı ilk kez 2007 yılında ABD'li yayın kuruluşu Voice of America'nın ülkenin kuzeydoğusunda Udon Thani bölgesinde böyle bir merkezden bahsetmesiyle öğrenildi. Taylandlı yetkililer, o dönemde de bu haberleri yalanlamışlardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tasarruf edilecek emekliye verilecek - Gazete manşetleri
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi