UCM savcısından BMGK'ya eleştiri

Sudan'daki savaş suçlarını soruşturan UCM Savcısı Bensouda, BM Güvenlik Konseyi'nden yeterli desteği alamadığını belirterek, bu şekilde soruşturma yürütmesinin anlamı olmadığını bildirdi

UCM savcısından BMGK'ya eleştiri
UCM savcısından BMGK'ya eleştiri
GİRİŞ 13.12.2014 00:01 GÜNCELLEME 13.12.2014 00:01

Sudan'da işlenen soykırım ve savaş suçları gibi konuları soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda, BMGK'ya yaptığı periyodik sunumda eleştirel açıklamalar yaptı.

Bensouda, BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu UCM'ye bizzat sevk etmesine rağmen aralarında Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in de olduğu zanlıların mahkeme önüne çıkartılması için gerekli desteği vermediğini söyledi.

BMGK kararı uyarınca konseye düzenli olarak rapor verdiğini hatırlatan Bensouda, BMGK üyelerinin tutumlarında bir değişiklik olmaması nedeniyle bu raporların da bir anlamının kalmadığını belirtti.

Bu şekilde sağlıklı bir soruşturma yürütmesinin imkansız olduğunu vurgulayan Bensouda, bu durumda kendisine soruşturmayı "dondurmaktan" başka seçenek kalmadığını belirterek, "BMGK'nın bu konudaki tutumunu değiştirmemesi halinde gelecekte size brifing vermemi gerektirecek hiçbir şey de olmayacak" ifadesini kullandı.

Darfur'daki kitlesel tecavüz olaylarının soruşturulamaması ve Konsey'in buradaki katliamlara karşı harekete geçmemesini de eleştiren Bensouda, "Darfur'daki kadın ve kızların tecavüzden kurtarılması için kaç kurban daha gerekiyor?" dedi.

UCM yargıçlarının yakalanarak mahkemeye getirilmesini istediği zanlıların Afrika'da rahatça seyahat ettiğini de anlatan Bensouda, bu zanlılardan bazılarının yeni suçlar işlemeye devam ettiklerinin de altını çizdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!