Kerkük'teki Türkmen ve Arapların silahlandırılması planı

Irak Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu Kerkük Üyesi Abdullah: "Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, milislerin olduğu bölgelerdeki IŞİD hedeflerini bombalamıyor"

Kerkük'teki Türkmen ve Arapların silahlandırılması planı
Kerkük'teki Türkmen ve Arapların silahlandırılması planı
GİRİŞ 13.12.2014 11:47 GÜNCELLEME 13.12.2014 11:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Irak Ulusal Güvenlik ve Savunma Komisyonu Kerkük Üyesi Şahevan Abdullah, koalisyon güçlerinin, Kerkük'te Peşmerge güçleriyle birlikte hareket ettiğini, bu nedenle Arap ve Türkmenleri silahlandırmanın yanlış olacağını savundu.

Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Parlamentosu Başkanı Selim el-Cuburi'nin, "Kerkük'teki Arap ve Türkmenler de silahlandırılsın" önerisine karşı olduklarını belirtti. Milislerin resmi bir silahlı güç olmadıklarını ifade eden Abdullah, "Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, milislerin olduğu bölgelerdeki IŞİD hedeflerini bombalamıyor. Peşmerge güçlerinin verdiği koordinatlara göre hava saldırısı düzenleniyor. Bu nedenle Arap ve Türkmenleri silahlandırmaya gerek yok" dedi.

Yeni silahlı milislerin, beraberinde "bazı tehlikeler" getireceğini ileri süren Abdullah, "Çünkü IŞİD, Kerkük'ün güney sınırlarına dayandığı zaman milis güçlerin, savunma yapamadığını gördük. Milislerin kontrol ettiği bölgeler de IŞİD'in eline geçti. Peşmerge olmasaydı Kerkük'ün kaderi de Musul, Tikrit ve Telafer gibi olurdu. Milis güçlerin oluşturulması yerine Peşmerge silahlandırılmalı ve güçlendirilmelidir. Çünkü IŞİD'e karşı durabilmiş ve onu yenilgiye uğratabilmiş tek güç Peşmergedir" değerlendirmesinde bulundu.

Peşmergeyle Kerkük'ü kontrolünde bulunduran Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bölgedeki Türkmenlerin ve Arapların silahlandırılmasını istemiyor. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşed Salihi'nin, "Türkmenler de silahlandırılsın" talebine Kürtler sıcak bakmamıştı. Türkmenlerin de silahlandırılması ve Peşmerge gibi maaş alması gerektiğini dile getiren Salihi, bunun için Başbakan Haydar el-İbadi'den resmi talepte bulunduğunu ifade etmişti. Ancak binlerce Şii'yi silahlandıran ve maaşa bağlayan merkezi Irak hükümeti, Türkmenlerin silahlandırılması yönünde henüz bir adım atmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenlerde araplara silah istemesi doğal hak. sadece kürtlermi silahlanacak bu adaletsiz son bulsun.Amerikanın arkasına sığınan şiiler ve kürtler bu düzen değişmeli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı