UCM'nin Sudan soruşturması

Sudan Devlet Başkanı Beşir, UCM Savcısı Bensouda'nın, yürüttüğü soruşturmayı dondurma kararını "UCM'nin halkın iradesine teslim olması" olarak nitelendirdi

UCM'nin Sudan soruşturması
UCM'nin Sudan soruşturması
GİRİŞ 13.12.2014 16:27 GÜNCELLEME 13.12.2014 16:27

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda'nın, yürüttüğü soruşturmayı dondurma kararını "UCM'nin halkın iradesine teslim olması" olarak nitelendirdi.

Beşir, başkent Hartum'da çiftçilerle yaptığı görüşme sırasında, Sudan'da işlenen soykırım ve savaş suçları gibi konuları soruşturan UCM Savcısı Bensouda'nın, soruşturmayı dondurma kararını hakkında "UCM'nin suçlamaları, diz çöktürme ve küçük düşürme çalışmasıydı. Ancak şimdi elini çekti ve teslim oldu. Mahkeme, hükümetin işbirliğini reddetmesi nedeniyle değil, Sudan halkının bunu reddetmesi nedeniyle başarısız oldu" dedi.

Mahkemenin, "Afrikalıların portresini karalayan bir sömürge aracı" olduğunu belirten Beşir, "Kimseye boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, kimsenin önünde diz çökmeyeceğiz" diye konuştu.

Sudan'da işlenen soykırım ve savaş suçları gibi konuları soruşturan UCM Savcısı Bensouda, dün BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) yaptığı sunumda, BMGK'dan yeterli desteği alamadığını ve üyelerinin tutumlarında bir değişiklik olmaması nedeniyle raporların bir anlamının kalmadığını belirterek, soruşturmayı dondurduğunu ifade etmişti.

UCM, Mart 2009’da ve Temmuz 2010’da Beşir hakkında savaş suçu işlediği gerekçesiyle iki ayrı yakalama kararı çıkarmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi