Haiti'de yönetim karşıtı gösteriler

Başbakan Lamothe istifa ettiğini açıkladı

Haiti'de yönetim karşıtı gösteriler
Haiti'de yönetim karşıtı gösteriler
GİRİŞ 14.12.2014 11:07 GÜNCELLEME 14.12.2014 11:07

Karayip ülkesi Haiti'de Başbakan Laurent Lamothe, hükümet karşıtı gösteriler ve görevden ayrılması yönündeki komisyon tavsiyesi üzerine istifa etti.

Lamothe, dün geç saatte yaptığı açıklamada, "başarı hissiyle" görevinden ayrıldığını belirterek "Bu ülke, halkının yararına olacak derin ve dinamik bir dönüşümden ve gerçek bir değişimden geçiyor" dedi.

Haiti Devlet Başkanı Michel Martelly dün Lamothe'nin görevinden ayrılması tavsiyesinde bulunan komisyonun bulgularını kabul ettiğini duyurmuştu.

Martelly, Lamothe'yi başbakanlık görevine 2012 yılında atamıştı.

Ülkede 2011 yılından bu yana seçimlerin yapılması bekleniyor ancak anlaşma sağlanamayan seçim yasasının çıkarılamaması nedeniyle seçime gidilemiyor.

Ülkedeki siyasi çıkmazın üstesinden gelinmesi için kurulan komisyon, Lamothe'nin yanı sıra Yüksek Mahkeme Başkanı ve Geçici Seçim Komisyonu'nun mevcut üyelerinin istifa etmesini tavsiyesinde bulunmuştu. Komisyon ayrıca bazı siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

Martelly, komisyonun raporunu değerlendirmek için yarın hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek.

Ülkede 10 senatörün görev süresi ocak ortasında sona eriyor ve parlamentonun feshedilmesi gerekiyor. Bu da söz konusu dönemde Martelly'nin ülkeyi kararnameyle yönetmesi anlamına geliyor.

Haiti'nin başkenti Port-Au-Prince, bir süredir seçimlerin yapılması ve Lamothe ile Martelly'nin istifalarını isteyen muhaliflerin gösterilerine sahne oluyordu.

Önceki gün Port-au-Prince'de devlet başkanlığı sarayına yürüyen muhalif göstericileri dağıtmak için polisin göz yaşartıcı gazla müdahalesi sırasında BM barış gücü askerleri havaya ateş etmiş, daha sonra kendileriyle çatışan göstericilere ateş açmıştı.

Haiti'deki BM barış gücü misyonu MINUSTAH, barış gücü askerlerinin gösteriler sırasında aşırı güç kullandığı haberlerinin soruşturulduğunu ve bu iddiaların çok ciddiye alındığını açıklamıştı.

Bu arada bu olaylardan sonra dün başkentte bileğinden vurulmuş bir kişi ölü bulundu.

Gösteriler, Gonaives ve Cap-Haitien dahil olmak üzere diğer kentlere de sıçradı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı