İran ile nükleer müzakereler

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi: - "İran ile 5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelerin devam ettiği sürece planladığımız 9 bin santrifüjü çalıştırmayacağız"

İran ile nükleer müzakereler
İran ile nükleer müzakereler
GİRİŞ 14.12.2014 18:22 GÜNCELLEME 14.12.2014 18:22

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelerin devam ettiği sürece, "planladıkları 9 bin santrifüjü aktif hale getirmeyeceklerini" söyledi.

Salihi, El-Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer tesislerinde 20 bin santrifüjden 9 binin çalıştığını, 9 bin santrifüjün de montajının yapıldığını ancak henüz aktif olmadığını bildirdi.

"İran ile 5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelerin devam ettiği sürece planladığımız 9 bin santrifüjü çalıştırmayacağız" diyen Salihi, anlaşma olmasa da süreç sonuna kadar buna kararlı olduklarını dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, daha önce yaptığı bir açıklamada, “İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında taviz vermedik, vermeyeceğiz. İran’ın nükleer teknolojisi ve tesislerinin faaliyetlerine devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Santrifüjler asla durdurulmayacak, aynı zamanda halkın refahı da iyileştirilecek” demişti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakan Yardımcıları Abbas Arakçi ve Mecid Taht Revançi'nin, uzatılan müzakerenin çarşamba günkü ilk turuna katılmak üzere yarın İsviçre'nin Cenevre kentine gideceği bildirildi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu arasında yürütülen ve son görüşmeleri Viyana'da sürdürülen nükleer müzakereler sonucunda nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakere tarihinin 1 Temmuz 2015'e kadar uzatıldığı açıklanmıştı.

Taraflar, "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı ve yaptırımların kaldırılması" konularında görüş ayrılıklarını gidermeye çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı