ABD'nin Adana Konsolosu Espinoza:

"Suriye'de Esed olmadan barış olduğunu görmek istiyoruz"

ABD'nin Adana Konsolosu Espinoza:
ABD'nin Adana Konsolosu Espinoza:
GİRİŞ 16.12.2014 13:51 GÜNCELLEME 16.12.2014 13:51

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Suriye'de Esed'siz barış olduğunu görmek istediklerini söyledi.

Espinoza, kentte görev yapan bazı gazetecilerle Adana'daki evinde sohbet etti.

Gazetecilerin, 5 yıl içerisinde Ortadoğu'da neler beklendiğine yönelik sorusuna Espinoza, "Suriye'de Esed olmadan barış olduğunu görmek istiyoruz. Irak'ta bir hükümet istiyoruz ve bu hükumet tüm insanlarına saygıyla davransın" dedi.

Mevcut sınırların korunması gerektiğini vurgulayan Espinoza, şöyle konuştu:

"Beklenti ve isteklerimiz her zaman karşılanmıyor. 5 yıl çok uzun bir süre değil. Mısır, zannediyorum ki bölgedeki anahtar ülkelerden biri. Bölgede diğer olacaklarla ilgili İsrail-Filistin barış süreci anahtar bir rol taşıyor. Mısır'ın doğru bir yola girmesi için çalışmasını bekleyebilir. ABD'den ve İsrail-Filistin barış görüşmeleriyle ilgili olumlu bir sonuç elde edilmesi konusuna katkı verebilir. Bölgede istikrar olmasını çok istiyoruz. Aynı zamanda demokratik reformlarla ilgili isteğimizi de bir kenara bırakmıyoruz. Bu ikisinin bir arada olabileceğini düşünüyoruz. Bize göre Ortadoğu'da istikrar, demokratik reformlar olmadan sağlanamaz ama demokratik reformlar da genellikle zaman alır."

ABD Senatosu'nun CIA işkence raporu

Espinoza, ABD Senatosu'nun, CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporuna ilişkin soru üzerine, raporu detaylı okumadığını ancak halk meclisi tarafından hazırlanan bağımsız bir rapor olduğunu dile getirdi.

Kongrenin bağımsız rapor hazırlamasını ve hükümetin yaptıkları hakkında bilgi vermesini önemsediğini belirten Espinoza, şunları kaydetti:

"Anayasamızda, parlamentonun bağımsızlığı vardır. Hükümetin yürütme kolu için biz kongrenin işini yapmasına güveniyoruz. O yüzden onların işlerini yapmaları konusundaki çabalarını destekliyoruz. Obama yönetimi, işkence konusunda son derece net bir tavır almıştır. Obama yönetimi, işkence olmadığından emin olmak için her türlü adımı atmış, her türlü önlemi almıştır. Raporda yazan hiçbir şey Obama yönetimi için yeni değildi."

Espinoza'nın görev süresi Temmuz'da bitiyor

Temmuz'da Adana'daki görev süresinin biteceğini aktaran Espinoza, "6 Aralık 2012'de kente geldik. Temmuzda 3 yılın sonuna gelmiş olacağım. Benim yerime birisi gelecek ama ne zaman geleceğinden şu anda emin değilim. Temmuz, ağustos gibi yeni konsolos gelecektir. Gelecek kişi şu anda Türkçe öğreniyor" diye konuştu.

Espinoza'ya AA'nın İngilizce Almanak'ı hediye edildi

Ziyarette, Anadolu Ajansı (AA) Adana Bölge Müdürü İsa Sansar, Espinoza'ya AA'nın İngilizce de hazırladığı 2013 Almanak'ını sundu.

Almanağı inceleyen Espinoza, İsa Sansar'a teşekkür etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti