Yalova'daki "biber gazıyla ölüme neden olma" davası

Kentte, 2012 yılının mayıs ayında bir kavgaya müdahale eden polis memurlarından 4'ünün tutuksuz yargılandığı davanın duruşması, biber gazının insan sağlığına etkilerinin araştırılmasına karar verilerek ertelendi

Yalova'daki "biber gazıyla ölüme neden olma" davası
Yalova'daki "biber gazıyla ölüme neden olma" davası
GİRİŞ 16.12.2014 15:04 GÜNCELLEME 16.12.2014 15:04

Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına devam edildi.

Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklar İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni katıldı.

Birben'in ailesinin avukatlarından Sabri Kuşkonmaz, delil toplanabilmesi için sanıkların tutuklanması gerektiğini savunarak, "Bu nedenle sanıkların tutuklanmasına ilişkin talebimizi tekrar ediyoruz" diye konuştu.

Sanık avukatı Ali Çelik, olayla ilgili tüm kamera kayıtlarının getirilmesini istediklerini anlattı.

Çelik, "Standart olarak polis memurlarına zimmetli, üzerinde kullanma talimatı olan, devletin satın aldığı, kullanılmasını emrettiği, yasalarda nasıl kullanılması gerektiğini belirttiği biber gazı spreyini delil olarak dosyaya sunmak istiyorum" diyerek, bir biber gazı spreyini Mahkeme Başkanı Bekir Akkale'ye verdi.

Sanıklardan Tekin Ceyhan da biber gazının, polis memuruna zimmet karşılığı teslim edildiğini bildirdi.

Tanıkların, olay sırasında yoğun biber gazı kullanıldığını iddia ettiğini hatırlatan Ceyhan, "Biber gazı küçük, az. Size gösterilen, üç polis memuru tarafından olay anında kullanılmıştır" ifadesini kullandı.

İbrahim Baltacı ise Birben'in astım hastası olmadığını öne sürerek, spreyin beyin damarlarında herhangi bir etkisi olup olmadığının araştırılmasını, olay yerine sonradan gelip krokiyi çizen polis ekibinin de tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Çelik'in verdiği biber gazının adli emanete alınmasına, İstanbul Adli Tıp Kurumuna yazı gönderilerek standart biber gazının içeriği, kullanımı ve etkilerinin araştırılmasına karar verip sanıklar için tutuklama taleplerini reddederek, duruşmayı erteledi.

Adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Çayan Birben'in babası Ahmet Birben, "Biber gazını avukata vermişler, gösteriyor. 'Bunun hiçbir zararı yok, doğaldır' diyor. Acaba o avukat bey, o biber gazını kendisine denedi mi?" dedi.

Çayan Birben'in ailesinin avukatlarından Halis Yıldırım, biber gazının insan sağlığına zararı olup olmadığının incelenmesi kararını memnuniyetle karşıladıklarını anlattı.

Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de, Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis ekipleri biber gazıyla müdahale etmişti. Biber gazına maruz kalan Çayan Birben, çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirmişti. Daha sonra Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Birben, olaydan 3 gün sonra hayatını kaybetmişti. Kavgaya müdahale eden polis memurlarından Baltacı, Ceyhan, Küçükakça ve Yeni hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı