Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava

Sanıklar "darbe" iddialarını kabul etmedi

Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava
Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava
GİRİŞ 16.12.2014 18:42 GÜNCELLEME 16.12.2014 18:42

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişinin ''Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan yargılandığı davada, sanıklar "darbe" suçlamasını kabul etmedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümü, sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam etti.

Twitter ortamında kitleleri örgütleyip eylemlere katılımı teşvik etmek, "mesele ağaç meselesi değildir" diyerek darbeye teşebbüs etmek iddia edilen sanık Cem Yakışkan, Gezi olaylarının devam ettiği tarihlerde Twitter hesabının bulunmadığını, kendisine ait olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinde insanları yönlendirdiği gibi ifadelerinin doğru olmadığını söyledi.

"Birkaç ağaç meselesi değil" sözünün kendisine ait olmadığını savunan Yakışkan, "Örgüt kurduğumuz iddia edilen arkadaşları tanımıyorum sadece birini sima olarak tanıyorum. 'Koyun gibi öleceğimize aslan gibi ölürüz' sözünü başka bir şey için söyledim. Benim pizza dükkanım var, bacanağım olan Ahmet Kuaz beni aradı ve Divan Oteli'nin oraya bin liralık pizza siparişi verdi, ödeme için de benden hesap numarası istedi" diye konuştu.

Suç ve terör örgütü gibi nitelemeleri kabul etmediğini, Çarşı taraftar grubunun ülkeye ve dünyaya malolmuş bir grup olduğunu ifade eden Yakışkan, "Demokratik hakkımızı kullandık, Çarşı olarak faaliyetlerimiz arasında suç işlemek gibi bir şey yoktur. Çarşı'yı suç ve terör örgütü olarak göstermek yanlıştır. Hakkımdaki suçlamalarla ilgili somut deliller yok, soyut ağır suçlamalar vardır" dedi.

Darbeyle suçlandığının sorulması üzerine sanık Yakışkan, "Darbe yapacak olsak, Beşiktaş'ı şampiyon yapardık" dedi.

"Gezi Parkı'na hiç gitmedim"

Sanık Numan Bülent Ergenç, ifadesinde, arkasına aldığı kitleyi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne götürdüğü ve darbeye teşebbüs ettiği iddialarını kabul etmediğini ifade ederek, Başbakanlık Ofisi'ne yüründüğü gün Tekirdağ'da olduğunu ve bununla ilgili delillerinin bulunduğunu dile getirdi.

Örgüt kurmayla ilgisi bulunmadığını, iddianameye konu silahın kendisinin olduğunu aktaran Ergenç, "Kaldığımız yazlıkta hırsızlık olayları olduğu için silah aldım. Bu silah ruhsatsızdır ve hiçbir olayda kullanmadım. Gezi Parkı'ndaki yürüyüşlere katıldım, fakat iddianamedeki fotoğraflarda ben olduğum söylenen kişinin şahsımla bir ilgisi yoktur. Gezi Parkı olaylarında polis müdahalesi nedeniyle birçok arkadaşımızı kaybettik. Oradaki arkadaşlara bulundukları yerden ayrılmamalarını sadece gözaltına alınabileceklerini söyledim" ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı olayları sırasında tanımadığı bir kişi tarafından bıçaklandığı için evinde istirahat ettiğini söyleyen Ergenç, "Bu sebeple sonraki eylemlere katılmam mümkün değildir. Burada sadece Cem Yakışkan'ı tanıyorum, kendisiyle telefon görüşmesi yapmıştım. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Sanıklardan Arda Mutlu Doğan ise suçlamaları kabul etmediğini, hiçbir örgüte bağlı olmadığını ifade ederek, Gezi Parkı eylemlerine katılmadığını iddia etti.

Doğan, "Hatta Gezi Parkı'na hiç gitmedim. Neden bu davanın içindeyim bilmiyorum. Yaşanan bu süreçte ruh sağlığımı kaybettim. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

Sanık Koray Yalnız, Çarşı grubunun dünyaya mal olduğunu ve terör örgütü olarak yargılanmasının doğru olmadığını kaydetti. Olay günü bir dozer ve Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) ele geçirildiği iddiasına ilişkin Yalnız, ''Benim o tarihte ehliyetim yoktu. Ben kullanmadım'' bilgisini verdi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, ''Sen kullanmamışsın ama belki kullanan arkadaşların vardır'' dedi.

''Fenerbahçe taraftarıyım''

Sanık Barış Karaca, Fenerbahçe taraftarı olduğunu belirterek, ''Kanunların müsaade ettiği çerçevede bir gün Akaret'lerdeki gösterilere katıldım'' diye konuştu.

Sanık Kaan Kaba, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ''Espri niteliğindeki telefon konuşmalarım, delil olarak karşıma çıktı'' ifadelerini kullandı.

Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi