Ukrayna'daki gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko, Vişegrad Dörtlüsü dışişleri bakanlarıyla bir araya geldi

Ukrayna'daki gelişmeler
Ukrayna'daki gelişmeler
GİRİŞ 16.12.2014 21:44 GÜNCELLEME 16.12.2014 21:44

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, iş ziyareti ile ülkede bulunan Vişegrad Dörtlüsü ülkeleri Slovakya, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanları ile bir araya geldi.

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Layçak, Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lyubomir Zaoralek ve Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Laslo Sabo'yu kabul eden Poroşenko, aralarında komşu ülkelerden oluşan Vişegrad Grubu ülkelerinin de bulunduğu uluslararası toplumun desteğinin Avrupa entegrasyonu yolunda ilerleyen Ukrayna için fevkalade önemli olduğunu kaydetti.

Ülkesinin bir Avrupa ülkesi olarak ilerlemesi için bu ülkelerin yolsuzlukla mücadele, sosyal, ekonomik ve diğer alanlardaki reformların gerçekleştirilmesi yolundaki deneyimlerinin kendileri için bir örnek teşkil edeceğini ifade eden Poroşenko, ülkede gerçekleştirilecek geniş kapsamlı reformlar sonucunda, Ukrayna'nın katılımıyla Vişegrad Dörtlüsü'nün Vişegrad Beşlisi'ne dönüşmesinin de mümkün olduğunu dile getirdi.

Poroşenko, 2015'in ilk yarısında Riga gerçekleşecek Avrupa Birliği ve "Doğu Ortaklığı" ülkelerinin zirvesinde, ülkesinin Avrupa entegrasyonu yolunda vize serbestleştirilmesi ve AB üyeliği perspektifi de dahil belirli ilerlemelerin olacağını ümit ettiğini söyledi.

Petro Poroşenko, Vişegrad Dörtlüsü ülkeleri dışişleri bakanlarını ülkenin doğusundaki durum, Minsk mutabakatına riayet edilmesi meseleleri ile ilgili konularda bilgilendirirken, son dönemde doğuda ateşkesin sağlanmasına ilişkin bazı ilerlemelerin olduğunu, doğudaki krizin çözümü için tarafların Minsk mutabakatına riayet etmesinin önemini vurguladı.

Vişegrad Dörtlüsü ülkeleri dışişleri bakanları da Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü konusundaki tam desteğini dile getirirken, ülkelerinin Ukrayna'da yapılacak reformlarda yer almaya hazır olduğunu ifade etti. Avrupalı diplomatlar, Ukrayna'nın Avrupa'ya entegrasyonunun hızlandırılması için Vişegrad Dörtlüsü'nün gereken tüm desteği sağlayabileceğini dile getirdi.

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Layçak da ülkesinin Ukrayna'nın enerji ve güvenlik sektöründe, Polonya'nın yerel yönetimlerin geliştirilmesi, Çek Cumhuriyeti'nin sivil toplum, eğitim ve basın alanında, Macaristan'ın ise ekonomik politika, KOBİ'lerin geliştirilmesi ve Ukrayna ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret bölgesinin oluşturulmasına yönelik çalışmalarda yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Layçak, Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lyubomir Zaoralek ve Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Laslo Sabo, ülkedeki temasları çerçevesinde ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından dışişleri bakanları ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın toplantısında konuşan Klimkin, Ukrayna ile Vişegrad Dörtlüsü'nün, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını hayata geçirilmesi konusunda işbirliği yapma konusunda anlaştıklarını kaydederken, Vişegrad Grubu'na üye her ülkenin, Ukrayna'nın belirli bir sektöründeki reformların gerçekleştirilmesi için yardımcı olacağını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..
İkinci el otoda hareketlilik...Listenin zirvesindeki model belli oldu