ABD Senatosu’nun CIA işkence raporu

AP Genel Kurulunda düzenlenen oturumda ABD Senatosu'nun CIA'nın işkencelerini içeren raporu konuşuldu

ABD Senatosu’nun CIA işkence raporu
ABD Senatosu’nun CIA işkence raporu
GİRİŞ 17.12.2014 21:38 GÜNCELLEME 17.12.2014 21:38

Avrupa Parlamentosu'nda, (AP) ABD Senatosu'nun Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) işkencelerini içeren raporu tartışıldı.

AP Genel Kurulunda düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

İtalyan parlamenter ve Avrupa Konseyi İtalya Dönem Başkanlığı temsilcisi Benedetto Della Vedova, terörle mücadelede ABD'nin Avrupa Birliğinin (AB) önemli bir ortağı olduğunu belirterek, "AB, işkencenin ve gayri insani muamelelerin yasaklanmasını taahhüt etmiştir. ABD Başkanı Barack Obama da göreve gelir gelmez işkenceyi yasaklamıştır" dedi.

Avrupa Komisyonunun içişlerden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ise terörizmle mücadele için gösterilen çabaların uluslararası hukuka uygun olması gerektiğinin altını çizdi. Avramopoulos "Bu yalnızca kötü değil, aynı zamanda bir suçtur. İşkence asla kullanılmamalıdır" diye konuştu.

AP Genel Kurulan konuşan Alman parlamenter Monika Hohlmeier de işkencenin ve sert sorgu yöntemlerinin savunulamayacağını belirterek, "Kişilerin temel hakları kutsaldır ve çiğnenemez" ifadesini kullandı.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin, CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair açıkladığı raporunda, CIA’nın uluslararası yasalara uymaksızın yakaladığı esirlere zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı vurgulanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor