TÜRKSOY ülkeleri UNESCO'daki işbirliklerini genişletiyor

TÜRKSOY'a üye ülkelerin UNESCO milli komisyonlarının 5. toplantısı Bakü'de başladı

TÜRKSOY ülkeleri UNESCO'daki işbirliklerini genişletiyor
TÜRKSOY ülkeleri UNESCO'daki işbirliklerini genişletiyor
GİRİŞ 18.12.2014 11:29 GÜNCELLEME 18.12.2014 11:29

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'na (TÜRKSOY) üye ülkelerin UNESCO milli komisyonlarının 5. toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ali Abbasov, Eğitim Bakanı Mikayıl Cabbarov, TÜRKSOY, UNESCO, Türk Keneşi yöneticileri ve üye ülkelerin yetkililerinin katıldığı toplantıda, Türk dilli ülkelerin UNESCO'da ortak hareket etmesi yönünde çağrılar yapıldı.

Dışişleri Bakanı Memmedyarov, açılış konuşmasında, aynı tarih, kök, dil ve kültüre sahip Türk dilli halkların birbirlerine daha da yakınlaşmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ermenistan'ın işgali altında bulunan topraklardan ve buradaki tarihi ve kültürel anıtların Ermenilerce tahrip edilmesinden bahseden Memmedyarov, "TÜRKSOY ve UNESCO aracılığıyla ortak kültürel mirasımızın korunması, dünyada tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde çalışmalarımızı birleştirmeli ve güçlendirmeliyiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Garayev de lavaşın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine Ermeni ekmeği olarak sunulmak istenmesini hatırlatarak "Türk dili konuşan ülkeler olarak, milli servetimizi, değerlerimizi, tarihimizi ortak şekilde korumalı ve bu konuda ortak politika yürütmeliyiz" diye konuştu.

Ermenilerin lavaşla ilgili girişiminin Türkiye, Kırgızistan ve Azerbaycan komisyon üyelerinin girişimleri sonucu engellendiğini söyleyen Garayev, Türk kültürünün diğer unsurlarının da başkaları tarafından çalınmak istediğini belirterek "Bu nedenle tüm devletler olarak ortak faaliyet yürütmeli ve ortak projeler hazırlamalıyız" çağrısında bulundu.

Türkiye'yi temsilen toplantıda bulunan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, 2010 yılında Ankara'da düzenlenen toplantıda, TÜRKSOY ülkeleri olarak UNESCO işlerini birlikte yürütme kararı aldıklarını daha sonraki toplantılarda da bu konuda görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Bakü toplantısının asıl amacının TÜRKSOY ülkelerinin UNESCO içerisinde birlikte hareket etmesini sağlayacak mekanizmaları görüşmek olduğunu anlatan Oğuz, şöyle devam etti:

"UNESCO'da Türkçe konuşan ülkeler grubu oluşturarak orada sesimizin daha fazla çıkmasını sağlayabiliriz. Bugün, dünya miras listesine hangi dosyaları ortak sunabileceğimizi ve eğitim konusundaki ortak alanlarımızı nasıl güçlendireceğimizi müzakere edeceğiz."

Toplantıdaki bir diğer Türk yetkili, Türkiye'nin UNESCO'daki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı de gazetecilerin lavaş konusundaki sorusu üzerine, lavaşın sadece Ermenistan'da değil, Azerbaycan, Türkiye, Afganistan ve bölgedeki birçok ülkenin mutfak kültürünün parçası olduğunu söyledi.

Lavaşın bir yakınlaştırma unsuru olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Botsalı, "UNESCO platformunda bir ürünün tescil ettirilmesi başka ülkeler için kısıtlama doğurmamaktadır. UNESCO bir yarış yeri değil, işbirliği ve birleşme yeridir. Lavaş geleneği olan ülkeler bunu çok milletli bir dosya olarak da tekrar tescil ettirebilirler" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular