Finans sektörüne ulusal meslek standartları gelecek

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'na göre, finans sektöründe iş ve eğitim dünyası için gerekli olan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikleri yürürlüğe konulacak

Finans sektörüne ulusal meslek standartları gelecek
Finans sektörüne ulusal meslek standartları gelecek
GİRİŞ 18.12.2014 13:46 GÜNCELLEME 18.12.2014 13:46

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sorumluluğunda, finans sektöründe iş ve eğitim dünyası için gerekli olan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikleri yürürlüğe konulacak.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı" ile "Üretimde Verimliliğin Artırılması" Programı'nda MYK'nın yürüteceği çalışmalara da yer verildi.

Planda, MYK ile YÖK, MEB, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, TCMB, Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta Birliği ile Sigortacılık Eğitim Merkezi ortak çalışacak.

Eylem Planı'na göre, işbirliği yapılacak kuruluşlarla birlikte işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu meslek standartları ve yeterlilikler belirlenecek. Ardından meslek standardı ve yeterlilik hazırlama çalışmaları yürütülecek.

"İşletmelere yönelik danışmanlık hizmetleri"

Öte yandan, MYK sorumluluğunda, işletmelere yönelik danışmanlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması için ulusal meslek standartları hazırlanarak, ulusal yeterlilikler kapsamında sınav ve belgelendirme altyapısı oluşturulacak.

Planda, MYK ile KOSGEB, Yönetim Danışmanlığı Derneği, TOBB, TESK, Türk Akreditasyon Kurumu ve ilgili meslek kuruluşları ortaklaşa çalışacak.

Buna göre, MYK tarafından yetkilendirilecek kurum ve kuruluşların işletmelere yönelik danışmanlık hizmetlerine ilişkin hazırlayacağı meslek standartları onaylanarak, ulusal meslek standardı olarak yayınlanacak.

Yetkilendirilecek kurum ve kuruluşlarca ilgili meslek standartları baz alınarak, yeterlilikler hazırlanacak ve MYK tarafından onaylanacak, yeterlilikler yayınlanacak. Yeterlilikler kapsamında sınav ve belgelendirmeye ilişkin çalışmalar da yürütülecek.

İŞKUR kayıtları kullanılacak

Eylem Planı'nın "İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme" Programında İŞKUR'un yürüteceği çalışmalar da yer aldı.

Buna göre, İŞKUR kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. İŞKUR ile TÜİK'in ortaklaşa çalışacağı Eylem Planı'na göre, kurumlardan veri transferi için web servisi gibi standart yapılar oluşturulacak.

Kurumların idari kayıtlarının istatistik üretim süreçlerine katkısını artırmak için bilgi paylaşımının Türkiye İstatistik Kanunu çerçevesinde yürütülmesi amaçlandı.

Kurumların paylaşmadığı gizli verilerin istatistik üretim sürecine dahil edilmesi için teknik ve idari önlemler alınacak. Buna yönelik kuralların belirlenmesi, gerekirse protokollerin yapılması da hedeflenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor