CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda devir teslim

Oğuz Kaan Salıcı, il başkanlığını Murat Karayalçın'a devretti

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda devir teslim
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda devir teslim
GİRİŞ 18.12.2014 14:04 GÜNCELLEME 18.12.2014 14:04

Oğuz Kaan Salıcı'nın 2015'te gerçekleştirilecek genel seçimlerde milletvekili adaylığı başvurusunda bulunacağı gerekçesiyle istifasının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla CHP İstanbul İl Başkanlığı'na getirilen Murat Karayalçın, görevi Salıcı'dan devraldı.

CHP İl Başkanlığı'ndaki devir teslim törenine, CHP genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu, milletvekilleri, parti meclisi üyeleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, önceki il ve ilçe başkanları ile çok sayıda partili katıldı.

Törende konuşan Karayalçın, İstanbul il başkanı olmak için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na, parti yönetimine ve MYK'ya bir başvuruda bulunmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ön seçim yapılması koşuluyla Ankara'dan milletvekili adayı olmaya hazırlanıyor, onun için çalışıyordum. Ancak Sayın Genel Başkanımız bana 'Parti çalışmalarını İstanbul'da yürütmene partimizin ihtiyacı var' dedi. Gönlünüzden ne geçerse geçsin, mensubu olduğunuz partinin genel başkanı 'Size burada ihtiyacım var' diyorsa, oraya gitmek zorundasınız. Ben öyle yaptım, buraya geldim, milletvekilliğim de gitti. Helal olsun. Söz konusu olan halkın çıkarıysa, CHP'nin iktidarıysa, Murat Karayalçın'ın milletvekilliği teferruattır."

Partililerin "Kara Murat" tezahüratları üzerine, "Artık renk itibarıyla pek karalığı tutturamıyorum, beyazlaştım" diyen Karayalçın, CHP'nin İstanbul'da başarısını daha da artırmak, kentte yeni bir yönetim modelini değerlendirmek için göreve başladığını söyledi.

Karayalçın, MYK'nın böyle bir atamada bulunurken kendisinden başarı beklediğini ifade ederek, "Bunu tek başıma yapamam. Bir kişi tek başına umut olamaz. Başka yerlerde, başka siyasetlerde, öteki siyasi partilerde kişiler umut olabilir ama bizim umudumuz halkımızdır. Umudumuz halkımızdır, CHP programıdır, örgütümüzdür" diye konuştu.

CHP programında partinin birinci dayanağının "Atatürk ilke ve devrimleri", ikinci dayanağının "Sosyalist Enternasyonal'in kararları, sosyal demokrasinin evrensel kuralları", üçüncü dayanağının da "Anadolu ve Trakya'nın tarihi ve felsefi değerleri" olduğuna atıf yapan Karayalçın, "Biz CHP'liler olarak, üçünün toplamıyız; Atatürkçüyüz, Cumhuriyetçiyiz, sosyal demokratız, Anadolu ve Trakya'nın tarihi, felsefi değerlerine bağlıyız. Bu üçü, aslında bizi biz yapan üç değer, 'Gezi ruhu' diye adlandırdığımız anlayışa taşımaktadır" dedi.

Karayalçın, dünyanın önde gelen ülkelerinde "asi meydanlar"ın ortaya çıktığını ve bunların en önemlisinin Taksim Meydanı olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"CHP'nin programının üç temel dayanağının bizi götürdüğü temel mesaj olan Gezi mesajını, insanlarımızın yaşam alanlarına sahip çıkmaları olarak niteliyorum. Yaşadığımız, geleceğimizi kurduğumuz yerde, irademiz, arzumuz dışında müdahaleler ortaya çıktığında karşı koyuyoruz, yalnızca Taksim'de, Gezi Meydanı'nda değil, Doğu Karadeniz'in vadilerinde de 'Derelerin Kardeşliği' adı verilen hareketin içinde de aynı tepkiyi gösteriyoruz. Soma'da da Soma'daki zeytinliklerde de aynı tepkiyi gösteriyoruz. Her yerde bu direnci sergileyeceğiz, bu muhalefeti her yerde ortaya koyacağız. Yeni dönemimizin, partimizin ideolojisinden hareketle sergileyeceğimiz temel davranışı bu olmalıdır."

"Örgütümüz, partinin en yetkin gücüdür"

Gelecek birkaç yılda 20 milyon insanın kentsel dönüşüm kapsamında yer alacağını kaydeden Karayalçın, bunun rantsal dönüşüm olmasını engellemek ve insanların çağdaş yaşam taleplerini karşılayacak bir proje haline dönüştürülmesi için CHP'liler olarak halkı aydınlatmaları ve çözüm önerileri sunmaları gerektiğini belirtti.

Karayalçın, örgütlenmenin idari sınırlarda değil, proje ve sorun odaklarında olması gerektiğine işaret ederek, "Bunu yaptığımız zaman toplumsal tabanımızı genişletecek, insanların umudu olacağız. Örgütümüzden başka bir şeyimiz yok. Bizim güç odaklarımız, sermaye çevrelerimiz yok. Örgütümüz, partinin en yetkin gücüdür. Genel başkanı seçerken yetkinliği olan bu gücün, milletvekili adaylarını seçerken de aynı yetkinliği olduğu bilinmelidir. CHP, milletvekili adaylarını ön seçimle belirlemelidir" diye konuştu.

"Çalışmak istiyorum" diyen her partiliyle çalışma kararlığında olduğunu belirten Karayalçın, genel merkeze "İstanbul 2015" başlığıyla, İstanbulluların gereksinim duyduğu projeleri kapsayan bir öneri paketini sunmaları gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Oğuz Kaan Salıcı

Salıcı da yönetim kurulu üyeleriyle görev yaptıkları 3,5 yılda meşru toplumsal mücadelelerde yer aldıklarını ifade ederek, "Sayın Genel Başkanımız, eski genel başkanımız, eski dışişleri bakanımız, sevdiğimiz, saydığımız ve deneyimiyle İstanbul'a, İstanbul'da CHP'nin seçim başarısına büyük katkılar sunacağını bildiğimiz, ağabeyimiz Sayın Murat Karayalçın'ı seçti. Hepinizin huzurunda kendisine hoşgeldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Salıcı, Karayalçın'a çiçek sundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular