Katar Milli Günü'nü kutluyor

Katar Milli Günü kutlamaları, başkent Doha'nın sahil caddesindeki geçit törenleriyle başladı

Katar Milli Günü'nü kutluyor
Katar Milli Günü'nü kutluyor
GİRİŞ 18.12.2014 16:08 GÜNCELLEME 18.12.2014 16:08

Emirlik kararıyla 2007 yılından bu yana her yıl 18 Aralık'ta yapılan Katar Milli Günü kutlamaları, başkent Doha'nın sahilindeki geçit töreniyle başladı.

Anma etkinlikleri kapsamında paraşüt gösterisi yapıldı. Havadan dev Katar bayrağı renkleriyle iniş yapan paraşütçülere halk yoğun ilgi gösterdi.

Milli Gün nedeniyle 4 günlük resmi tatil ilan edilen ülkedeki etkinliklere, Katarlıların yanı sıra nüfusunun yüzde 85'ini oluşturduğu belirtilen yabancı halkların da büyük coşkuyla iştirak ettiği gözlendi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani de geçit töreninde aracıyla kutlamalara katılan halkı selamladı.

Bununla beraber, Katar'a ait sembollerle Milli Gün için süslenen arabalar, başkentte renkli görüntüler oluşturdu.

Öte yandan, ülkenin birçok noktasında Milli Gün çerçevesinde çok sayıda aktivite düzenleniyor. Başkentteki Katar Kültürel Köyü ve Milli Gün kutlamaları için kurulan, "Darb es-Saii" alanında 50'den fazla etkinlik yapılacağı belirtildi.

Katar'ın bağımsızlık serüveni

Katar 1913 yılına kadar Osmanlı Devleti'nin Basra eyaletinin bir kazası iken, Osmanlı ordusunun çekilmesinin ardından 1916'da İngiltere ile koruma anlaşması imzaladı.

1971 yılına kadar İngiltere'nin koruması altında kalan Katar, 3 Eylül 1971 tarihinde tam bağımsızlığına kavuştu.

2007 yılına kadar Katar'ın Milli Günü olarak kutlanılan 3 Eylül, 2007'de Emir Şeyh Hamad'ın kararnamesi ile 18 Aralık olarak değiştirildi.

Söz konusu değişiklik, Katar devlet arşivlerinde çalışan tarihçi Habib-ur Rahman'ın, modern Katar devletinin kurucusu kabul edilen Casim bin Muhammed el-Sani'nin 18 Aralık 1878 tarihinde tahta geçtiğini belirlemesi üzerine yapıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?