Tuna Nehri üzerine 79 yıl sonra ilk köprü

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın Zemun ve Borça semtleri arasındaki 1507 metre uzunluğundaki Mihaylo Pupin Köprüsü, Sırbistan Başbakanı Vuçiç ve Çin Başbakanı Li tarafından açıldı

Tuna Nehri üzerine 79 yıl sonra ilk köprü
Tuna Nehri üzerine 79 yıl sonra ilk köprü
GİRİŞ 18.12.2014 16:19 GÜNCELLEME 18.12.2014 16:19

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın Zemun ve Borça semtleri arasında, Tuna Nehri üzerine inşa edilen 1507 metre uzunluğundaki Mihaylo Pupin Köprüsü, törenle hizmete açıldı.

Köprünün açılışına Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’in yanı sıra "Çin, Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi"ne katılmak üzere Belgrad’da bulunan Çin Başbakanı Li Kiçiang katıldı.

Vuçiç, açılışın ardından yaptığı konuşmada, Nobel ödüllü Bosna Hersekli yazar İvo Andriç’in sözlerinden alıntı yaparak, "İnsanın inşa ettiği eserler arasında hiçbir şey köprüler kadar değerli değildir. Çünkü onlar herkesindir, diğer yapılardan farklıdır ve kötü olan hiçbir şeye hizmet etmezler" ifadesini kullandı.

Tuna Nehri üzerindeki yeni köprünün Çin ve Sırbistan’dan inşaat firmalarınca birlikte inşa edildiğini söyleyen Vuçiç, bu köprünün, Çin ile Sırbistan halkları arasındaki dostluğun ve işbirliğinin sembolü olacağını belirtti.

Çin Başbakanı Li de açılışı yapılan yeni köprünün ulaşımı hızlandıracağını kaydederek, bu köprünün Çin ile Sırbistan’ın “ortak meyvesi” olduğunu söyledi.

Mihaylo Pupin Köprüsü

Belgrad'da, Tuna Nehri üzerine 79 yıl aradan sonra inşa edilen ilk köprü olma özelliğini taşıyan Mihayo Pupin Köprüsü, adını 1858-1935 yılları arasında yaşayan Sırp kökenli Amerikalı bilim adamı Mihaylo Idvorski Pupin’den alıyor.

İnşasına 2011 yılında başlanan köprü 1507 metre uzunluğunda, 29.1 metre genişliğinde ve 22.8 metre yüksekliğinde. Yaklaşık 260 milyon dolara mal edilen köprünün finansmanının yüzde 85’in Çinli Eksim Bank tarafından karşılandı.

Tuna Nehri üzerinde Belgrad'da son olarak 79 yıl önce Pançevo Köprüsü inşa edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı