ABD kongre üyeleri IKBY'de

IKBY Başbakanı Barzani, ABD kongre üyelerinden oluşan bir heyetle görüştü

ABD kongre üyeleri IKBY'de
ABD kongre üyeleri IKBY'de
GİRİŞ 18.12.2014 17:04 GÜNCELLEME 18.12.2014 17:04

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Dana Rohrabacher başkanlığındaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kongre üyeleriyle bir araya geldi.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, toplantıda ABD'nin Kürt yönetimine insani ve askeri yardımları, Erbil ile Bağdat arasında yapılan anlaşma ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı.

ABD yardımlarının dar ve ihtiyaç duydukları bir zamanda kendilerine ulaştığını belirten Barzani, verilen desteğin teröristlerin durdurulmasında önemli etkisi olduğunu vurguladı. Terör örgütü IŞİD'in ortadan kaldırılması için Peşmerge güçlerinin daha fazla eğitime ve ağır silaha ihtiyaç duyduğunu dile getiren Barzani, dost ülkelerin bu noktada desteklerini beklediklerini ifade etti.

Barzani, Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşmayla ilgili olumlu adımların atıldığına değinerek, "Kürdistan bölgesi ile Irak federal hükümeti arasındaki sorunların çözümüne yönelik gerçeklik temelinde hareket edildiğini söylemek mümkün. Varılan anlaşma siyasi, askeri ve ekonomik bütün sorunların köklü çözümü için çok önemli bir fırsattır. Kürdistan bölgesi Irak'ın yeni hükümetini destekliyor. Tüm komşu ülkelerle de dostane ilişkiler geliştirmek ve hepimizin yararına olacak ortak çalışmalar yapmak istiyoruz" dedi.

Rohrabacher de IKBY'deki istikrar, huzur, ilerleme ve güvenlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, IKBY yönetimine ve halkına 1 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptıkları için teşekkür etti. ABD ile IKBY arasındaki ortak değerlerin korunmasında ve topraklarının savunulmasında verdikleri mücadele nedeniyle de Peşmerge güçlerini öven Rohrabacher, ülkesinin bunun farkında olduğunu ve desteğinin süreceğini vurguladı.

Geliş amaçlarının hali hazırdaki durum üzerine araştırma yapmak, son gelişmeler ışığında ihtiyaçları tesbit etmek ve bunları olduğu gibi ABD yöneticilerine ulaştırmak olduğunu belirten Rohrabacher, "Elimizden geldiğince her alanda Kürdistan bölgesine yardımcı olmak istiyoruz. Kürdistan bölgesinin ve Peşmerge güçlerinin en ön safta savaştığını ve yüklerinin çok ağır olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rohrabacher şunları kaydetti:

"Kürdistan bölgesinin ABD'de çok dostu var. Her konuda Kürdistan bölgesine daha fazla yardım etmek için çaba gösteriyoruz. Kürdistan'ın terörizmle mücadelede başarılı olması, kalkınmanın sürmesi, birlikte yaşama kültürünün güçlenmesi için desteklerimizi sürdüreceğiz. Bu anlamda Kürdistan bölgesi ile Irak federal hükümeti arasındaki anlaşmayı çok önemli buluyoruz."

Peşmerge güçlerinin terör örgütüne ve teröristlere karşı kahramanca karşı koyduğunu ve onları durdurmayı başaran tek güç olduğunu vurguyalan Rohrabacher, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün özgür dünyanın yerine verdikleri savaşta azimli ve sebatkar olmayı başarmışlardır. Teröristler kazanacak olursa, bütün insanlık için tehlike oluştururlar. O nedenle ABD ve özgür dünya adına Peşmerge güçlerine teşekkür ediyoruz. Peşmerge'den beklenen de sınırlı ve kısıtlı imkanlara rağmen inisiyatifi eline alması ve terör örgütüne öldürücü darbeleri indirmesiydi. Peşmerge bunu başardı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de peş peşe yangınlar
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!