Irak'taki çatışmalar

IKBY İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Barzani: - "Dünden bu yana da 700 kilometrekareyi özgürleştirmeyi başardık. IŞİD, 2 bin 100 kilometrekarelik bir bölgede kuşatılmış durumda"

Irak'taki çatışmalar
Irak'taki çatışmalar
GİRİŞ 18.12.2014 21:38 GÜNCELLEME 18.12.2014 21:38

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, bin 700 kilometrekarelik alanda kontrolü sağladıklarını ve terör örgütü IŞİD'in 2 bin 100 kilometrekarelik alanda kuşatma altına alındığını bildirdi.

Barzani, operasyonun yönetildiği Musul'un Sihela bölgesinde düzenlediği basın toplantısında, son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Dün başlayan operasyon neticesinde IKBY halkına ve uluslararası kamuoyuna zafer müjdesi vermekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Barzani, "Peşmerge güçleri, Şengal Dağı'nda mahsur kalan kardeşlerimizi kurtarmak için dün operasyon başlattı. Allah'ın izniyle Zummar'dan başlayan operasyon Şengal Dağı'ndaki kahraman kardeşlerimize ulaşarak neticelenmiştir. Biraz önce Peşmerge güçlerinin Şengal Dağı'na ulaştığı ve operasyonun amacına ulaştığı bilgisi geldi. Şu andan itibaren dağda mahsur kalan kardeşlerimizi, talep etmeleri durumunda emniyetli yerlere nakledebiliriz. Bu müjdeyi Kürdistan ve dünya halklarına iletmek istiyoruz" dedi.

"Koalisyon güçlerinin zaferlere olan katkısı büyük"

İnsanlığın ve birlikte yaşamın düşmanı olan teröristlerin, büyük bir bozguna uğradığını vurgulayan Barzani, "Peşmergenin, özgürlüğe, insanlık değerlerine ve demokrasinin ilkelerine olan inancın, IŞİD'in getirdiği mesajdan -ki bu kan, ölüm, yıkım ve talandan başka bir şey değildi- çok daha güçlü ve köklüdür" değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyon güçlerinin havadan sağladığı desteğin, operasyon ve elde edilen zaferlere katkısının büyük olduğunu ifade eden Barzani, şunları söyledi:

"Kürdistan'ın çok büyük bir bölümü kurtarıldı. Daha önce Dicle Nehri'nin batı tarafında bin kilometreyi özgürleştirmiştik. Dünden bu yana da 700 kilometrekareyi özgürleştirmeyi başardık. IŞİD, 2 bin 100 kilometrekarelik bir bölgede de kuşatılmış durumdalar. Düşman Allah'ın izniyle buraları da boşaltmaya başladı. Kısa süre içinde buraları da özgürleştireceğiz inşallah."

İşgal edilmiş bölgeleri teröristlerin elinden tamamen kurtarana kadar operasyonların süreceğini dile getiren Barzani, "Kürdistan'ın tek bir karış toprağı dahi işgalcilerin elinde bırakılmayacak. Dicle Nehri'nin batısında da birkaç büyük operasyon gerçekleştirildi. Hazırladığımız stratejik plana göre, önce Rabia, sonra Cezire suyu, ardından Zummar ve şimdi de Şengal Dağı'na kadar olan bölümü kontrol etmeyi başardık. Zummar ile Sinun nahiyeleri arasında Kahireh, Deyrululum, Mamulhalum, Abidbilal, Girşor, Hardan, Girşebek, Mafreki Hardan, Mafreki Duholan, Fakirok, Şerfedin, Laymukri, Berşuri, Haru, Seru, Karez, Hukne, Kasric, Birke köylerinin yanı sıra çok sayıda bölgeyi özgürleştirdik. Şengal Dağı ve Duhok arasındaki yol açıktır, dileyen orayı kullanabilir" diye konuştu.

"IKBY Başkanı Barzani operasyonları bizzat yönetiyor"

Siyasi açıdan da çok büyük kazanımlar elde edildiğine dikkati çeken Barzani, şunları kaydetti:

"Peşmergenin yüklendiği dinlerin ve etnik unsurların birlikte barış içinde yaşama misyonu da başarılı olmuştur. IŞİD'in insanlara dayatmak istediği, tekçi ve baskıcı düşünce tutmamıştır. Özgürleştirilen bölgelerde oturan ve Peşmergeye yardım etmekten imtina etmeyen Araplar da bizim kardeşlerimizdir. İstedikleri zaman evlerine ve yurtlarına dönebilirler. Ancak patlayıcı maddelerin yerleştirildiği bölgelerin temizlenmesi için biraz beklemeleri gerekiyor. İşlemler bittikten sonra bölge halkı Kürt, Arap, Türkmen kim olursa olsun evlerine dönebilir. IŞİD'e yardım edenler veya onların yanında yer alanlar da tercihleri ve geleceklerinden sorumludur."

Mesrur Barzani, IKBY Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin Başkomutan sıfatıyla operasyonları bizzat yönettiğini aktardı.

Söz konusu bölgelerin kurtarılmasında hiçbir gücün Peşmergeye yardım etmediğine işaret eden Barzani, "Irak hükümeti de yardım etmedi. Bize ulaşan silahlar da ağır değil. Koalisyon güçlerinin gönderdiği silahlar var. Onlar da bilindiği gibi MILAN anti tanklar gibi silahlardan oluşuyor. Musul savaşını yürütmüyoruz çünkü onun için Irak'la ortak hareket etmemiz gerekiyor. Biz, Kürdistan topraklarının bulunduğu son sınıra kadar gideceğiz" şeklinde konuştu.

Barzani, sözlerini şöyle tamamladı:

"Peşmerge güçlerinin teröristlere karşı en büyük operasyonunu başlattık. Peşmergenin bugün ulaştığı başarıyı, Suriye ve Irak şu ana kadar elde edememiştir. Bu zaferler, birkaç şehidimizin kanıyla yazıldı. Şehitlerimizi minnet ve şükranla yad ediyor ve ailelerine başsağlığı diliyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak