FED'in 'sabır' mesajındaki gizli tarih

FED 'sabır' dedi, başta Rusya olmak üzere gelişmekte olan ülkeler rahat bir nefes aldı. Ancak bu rahatlık çok uzun sürmeyecek..

FED'in 'sabır' mesajındaki gizli tarih
FED'in 'sabır' mesajındaki gizli tarih
GİRİŞ 19.12.2014 11:30 GÜNCELLEME 19.12.2014 16:03
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Küresel piyasaların özellikle de gelişmekte olan ülkelerin merakla beklediği Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararı geçtiğimiz günlerde açıklandı.  FED yaptığı açıklamada faizleri sabit tutup sözel değişikliğe giderek piyasalara ‘’Sabır’’ mesajı verdi.

PİYASALAR  DERİN BİR ‘’OH’’ ÇEKTİ

Fed'in  bir önceki açıklamasında kullandığı 'makul bir süre' sözcüğünü yeni açıklamasında 'sabırlı olacağız' sözüyle değiştirmesi piyasalarda da olumlu karşılandı. Fed’in bu açıklaması başta ekonomik yaptırımlar ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile birlikte zor günler geçiren ve para birimi dolar karşısında en kötü günlerini yaşayan Rusya olmak üzere tüm dünya piyasalarına derin bir ''Oh’’ çektirdi.

DOLAR'IN ATEŞİ DİNDİ

Rusya Merkez Bankası'nın kura doğrudan müdahaleleri sonucunda belli seviyelere kadar düşen dolar Fed'in son açıklamasının ardından 2,41'li seviyelerden 2.31'li seviyelere kadar geriledi. Tüm yaşanan gelişmeler ise "FED Rusya’ya kıyak mı geçti?" sorusunu da beraberinde  getirdi.

SÜRECİ ÇOK USTACA ATLATTILAR

Ancak FED’in son mesajını yorumlayan uzmanlar sürecin çok ustaca atlatıldığını ifade ederek ‘’Sabır’’ mesajının ne anlama geldiğini açıkladı. FED’in bu toplantısından faiz artırımına yönelik bir kararın çıkmış olması halinde Rusya’nın gerçek anlamda bir çöküş yaşayabileceğini söyleyen uzmanlar, küresel piyasalarda dengenin değişeceği takvim konusunda ise 2015 yılı Haziran öncesine dikkat çekti.

FED’İN GİZLİ ‘’SABIR’’ MESAJI

Fed’in süreci çok ustaca atlattığını ve vermek istediği mesajı piyasaları ürkütmeden net bir şekilde verdiğini dile getiren Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan, FED ’in  ‘’Sabır’’ mesajının ne anlama geldiğini açıkladı. Fed’in bütün başkanlarının faiz artırımı öncesinde ‘’sabır’’ mesajını verdiğini ve bu mesajın faiz artırımının ilk aşaması olduğunu söyleyen Özarslan şöyle konuştu; ‘’Makul süreden sabırlı olmayı gerektirecek olan politika duruşuna geçiş faiz artırımı sürecidir. Ama bunu Fed ustaca yönetti ve makul süreç ifadesini tam olarak metinden çıkarmadı ama yeni bir metin de ekledi. Diğeri düşmeden bunu içeride bıraktı sonradan bunu düşürecek.’’ dedi.

HAZİRAN ÖNCESİNE DİKKAT!

Fed’in yaptığı açıklama ile tüm dünya piyasalarına ‘’Önümüzdeki 2 ay yani Ocak-Şubat ayları için korkmayın, çünkü size sabit faiz konusunda taahhüt veriyorum’’ dediğini aktaran Özarslan, muhtemelen Mart ayında faiz dönüşümlü karar aşamasına geçileceğini söyledi. 17 FED üyesinden 15’inin faiz artırımı istediğini de sözlerine ekleyen Özarslan, faiz artırımı işinin 2015 yılı Haziran ayını da geçmeyeceğini öne sürdü.

RUSYA’YA KIYAK GEÇTİ Mİ?

FED’in bu kararı ile zor günler geçiren ‘’Rusya’ya kıyak mı geçti’’ şeklindeki soru üzerine Fed’in kıyak geçmediğini ama kıyağını da gösterdiğini söyleyen Ekonomi Profesörü Ünsal Ban ise Fed’in verdiği son mesaj ile Rusya başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelere ‘’Arzu edersem ekonominizi bozma kapasitem var’’ demeye de getirdiğini aktardı. 

GERÇEKTEN ÇÖKERDİ!

FED’in faizleri sabit tutmayıp aksine bu toplantıdan faiz artışına odaklı farklı bir karar almış olsaydı şayet bu durumdan tüm gelişmekte olan ülkelerin çok ciddi bir biçimde etkilenebileceğini de sözlerine ekleyen Ban, krizdeki Rusya’nın ise böyle bir karar karşısında gerçek anlamda bir çöküş yaşayabileceğini ifade etti.

TÜRKİYE İÇİN KRİTİK EŞİK

1 dolar = 65 ruble sınırının da çok önemli olduğunu çünkü 65 rublenin üzerine çıkılmadığı sürece bu durumun Türkiye için çok da önemli olmadığına işaret eden Ban,  ancak 1 doların 65 rublenin üstüne çıkması halinde psikolojik eşiğin kırılacağını ve Türkiye’de de doların alıp başını gidebileceğini söyledi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    zannederim ABD ÇİN'in hamlesinden korktu..Milyar dolarları ortalığa saçtığı zaman,ticareti de kendi milli paraları üzerinden yapmaya başladığı zaman ABD çöker! Yakında PUTİN'in ÇİN'e gittiğini duyarsanız şaşmayın...
    Cevapla
  • Büyük ihtimal 9 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ihtimal. Abd Rusya'ya göz dağı verdi. Yada bir isteği vardı yapmassan bu olur demeye getirdi. Açıkcası Rusya'nın Türkiye'ye gelmesiyle, yakınlaşmamızla bile alakalı olabilir bu durum. Ardından Abd de görüşme yaptı Rusya'yla. Tam konuları bilmiyorum ama bazı ekonomiciler boşa 30-40 bin maaş almıyorlar oturup bunuda onlar araştırsın.
    Cevapla
  • zamansız 9 yıl önce Şikayet Et
    dünya mutlaka doların etkisinden kurtulmalı ! ! bu arada türkiyede ekonomi diye birşey yokmuş ! ! ekonomisi dolara baglı olan vede enerjisini rusya yerine batıdan alan türkiyenin ne ekonomisi vardır nede bagımsızlıgı ! !
    Cevapla
  • YASİT 9 yıl önce Şikayet Et
    ekonomisi dolardan bağımsız hangi gelişmekte olan ülke var ki?hatta hangi ülke var ki?
    Cevapla
  • viridis 9 yıl önce Şikayet Et
    çökmek çok kolay olması için membadan hiç su akmaması gerekir,, rusya, brezilya, Amerika, kanada, fransa, ispanyanın ve Türkiye'nin biyolojik membaları var ve asla çökmezler,,,
    Cevapla
  • Candan 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizleri (ABD-RUSYA) birbirinizle meşgul etsin. Suriyeli ve Filistinli Şehitlerin ahı yerde kalmayacak biiznillah. Daha neler yaşayacaksınız kim bilir?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı