Kalkınma Bakanı Yılmaz, Tekirdağ'da

Yılmaz: ''İhracatımız sadece miktar olarak artmadı, niteliği de olumlu yönde gelişti. Bu yeterli mi, elbette değil. Yüksek teknolojiye doğru gitmemiz gerekiyor"

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Tekirdağ'da
Kalkınma Bakanı Yılmaz, Tekirdağ'da
GİRİŞ 19.12.2014 12:00 GÜNCELLEME 19.12.2014 12:00

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının sadece miktar olarak artmadığını, niteliğinin de olumlu yönde geliştiğini söyledi.

Bakan Yılmaz, Tekirdağ programı kapsamında, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünü (ÇOSB) ziyaret etti.

Ziyarette, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ile bir süre görüşen Yılmaz, 1980'lerin başlarında Türkiye'nin toplam ihracatının 3 milyar dolardan az olduğunu, şimdi ise tek başına ÇOSB'nin 1980'de Türkiye'nin yaptığı ihracattan çok daha fazla ihracat yapabildiğini söyledi.

Türkiye'de ihracatın 160 milyar dolar seviyesine geldiğini belirten Yılmaz, "İhracatın içinde en büyük paya sahip olan da sanayi sektörümüz. 2023 vizyonumuz da biliyorsunuz 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Şimdi ihracatın büyük bir kısmını sanayiler oluşturduğuna göre 2023 vizyonunu da aslında gerçekleştirecek olan yine sanayi ihracatımız" diye konuştu.

Yılmaz, üretim temeli, sanayi altyapısı güçlü olan ülkelerin ekonomik krizlere karşı çok daha dayanıklı olduğunu vurguladı. Son hazırladıkları 10. Kalkınma Planı'nda da bunun altını çok güçlü bir şekilde çizdiklerini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Son yaşadığımız küresel kriz de bunu dünyaya gösterdi ki, üretim temeli, sanayi altyapısı güçlü olan ülkeler bu tür krizlere karşı çok daha dayanıklı oluyorlar. Her esen rüzgardan etkilenmiyorlar ama güçlü bir sanayisi olmayan ülkeler bu tür krizlerden en fazla etkilenmiş olarak çıkıyorlar. Dolayısıyla biz hem Türkiye'nin geldiği bu aşamayı düşündüğümüzde hem dünyadaki şartları düşündüğümüzde sanayi sektörü bizim için çok kritik, önemli bir sektör."

Yılmaz, Türkiye'de sanayi sektörünün giderek daha karmaşıklaştığını ve daha nitelikli hale geldiğini dile getirdi. Son 12 yılda Türkiye'nin düşük teknolojili sektörlerden orta teknoloji sektörlere doğru bir dönüşüm yaşadığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yine bu da çok sevindirici. İhracatımız sadece miktar olarak artmadı, niteliği de olumlu yönde gelişti. Bu yeterli mi, elbette değil. Yüksek teknolojiye doğru gitmemiz gerekiyor. 62. hükümet programımızda da bunun altını çizdik. Türkiye şu anda yaklaşık yüzde 3 - 4 civarında olan ihracatta yüksek teknolojinin payını yüzde 20'lere, yüzde 15'lere kadar çıkarmayı hedefleyen bir ülke."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!