Kadir Topbaş'ı isyan ettiren dengesizlik!

İstanbul B. Belediye Başkanı Topbaş, "Biz akıllı şehircilikten, inovasyondan bahsederken bir tarafta yıkılan şehirler var" dedi ve ekledi:

Kadir Topbaş'ı isyan ettiren dengesizlik!
Kadir Topbaş'ı isyan ettiren dengesizlik!
GİRİŞ 19.12.2014 14:57 GÜNCELLEME 19.12.2014 14:57

United Cities and Local Governments  (UCLG) Dünya Teşkilatı Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UCLG-MEWA’nın, yerel hükümetler, konseyler ve birliklerle birlikte 4 milyar insanın beraber olduğu büyük bir çatı haline geldiğini belirterek artık Birleşmiş Milletler’de açılışlara davet edildiklerini, konuşmalar yapıp görüşlerini açıklayabildiklerini söyledi.  

UCLG-Middle East and West Asia Section (MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Akıllı Şehirler İnovasyon Zirvesi Sheraton Otel’de gerçekleşti.

“BU NASIL BİR DENGESİZLİK?”

Dünyanın hızla değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunun altını çizen UCLG Dünya Teşkilatı Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, teknolojik gelişimlerin ortaya koyduğu değişimi göremeyenlerin hem bireysel hem de yönetimsel olarak ciddi mesafe alamadıklarını kaydetti.

İnsanoğlunun 12 bin yıl önce Mezopotamya’daki avcı topluluktan ilk defa yerleşik şehirciliğe geçtiklerini anlatan Topbaş, “Ama maalesef diğer taraftan insanoğlu ihtiraslarının da esiri olarak bulunduğu bölgelerde insanlara kaoslar yaşatmayı bırakmadılar” dedi.

“Biz akıllı şehircilikten, inovasyondan bahsederken bir tarafta yıkılan şehirler var bölgemizde ve dünyada, bu nasıl bir dengesizlik” diye soran Başkan Topbaş, bu yüzyılın insanların kaderlerinin birbirine bağlı bir yüzyıl olduğunu dile getirdi. Hiçbir kentin yaptığının sadece kendi bölgesinde kalmadığını anlatan Topbaş, dünyanın geleceği için çalışmak ve yanlışı ortadan kaldırmak zorunda olduklarını belirtti.

“DÜNYA KARASININ YÜZDE 2’SİNDE YAŞIYORUZ”

Dünya şehirlerinin kara kıta üzerindeki yerleşim oranının dünya karası üzerinde sadece yüzde 2 olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, öte yandan insanların şehirlere sığamadığına dikkat çekti. Kalkınmanın ve gerçek barışın yerelden geçtiğini ifade eden Topbaş, yönetim gelişimleri ve değişimlerinin yerelden tepeye çıkması gerekirken tersi oranla tepeden yerele inmesini eleştirdi. UCLG-MEWA olarak artık dünyada etkin bir rol oynamaya başladıklarını söyleyen Başkan Topbaş, “Bizler, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Avrupa Birliği yerel yönetimleri başta olmak üzere, birçok alanda artık dikkate alınır, sözü dinlenir, tavır koyan bir yönetim haline geldik. Yerel yönetimlerimizi ne kadar güçlendirirsek insanlığa o denli katkı koyabiliriz” diye konuştu.

“BEKLENTİLERİ TAHMİN ETMEK GEREK”

Geleceği belirlemek ve planlı gelecek rotası çizmek gerektiğine vurgu yapan Başkan Kadir Topbaş, şöyle devam etti: “İnsanların beklentileri kırsalda başka, kentte başka ve bir gerçek daha var, artık tüm olaylar insanların gözü önünde cereyan ediyor. Dağ başında bile herkesle iletişim halinde, hiçbir şey gizli kalmıyor. Bu anlamda bizden beklentiler çok yüksek. Yani insanların düşüncelerini beklentilerini iyi okuyarak 3-4 hamle öncesinden keşfederek geleceklerini hazırlamak zorundayız. Yoksa insanlar başka bir kentte kendileri için önemli hizmet gördüklerinde sorgulamaya başlarlar ve ‘Neden bizde’ yok diye başarısız derler. Akıllı diye bahsettiğimiz gelecek dönemlerdeki şehirlerin yaşam tarzlarında teknoloji imkanlarını iyi kullanan şehirlerden bahsediyoruz ama bir gerçek de var, Güneydoğu bölgemiz, özellikle Ortadoğu başta olmak üzere, kaos, kargaşa ve göç içinde olan yerde, belediye başkanları gelecek adına bir plan yapacaklar, nasıl öngörebilirler ki, nüfusları ne olacak? Geleceği nasıl tespit edebilirler, bu da ayrı bir sorun.”

“YARIŞ BİTTİ, ODAK ŞEHİRLER ÖN PLANA ÇIKTI”

Kentlerin ciddi göç aldığı bir dünyanın olduğunu anlatan Kadir Topbaş, insanların kırsaldan şehirlere doğru yöneldiğini belirtti. Artık şehir yarışlarının sona erdiğini anlatan Topbaş, özellikleriyle ünlü odak şehirlerin ön plana çıktığını dile getirdi. Bilim, sanat, ekonomi, ticaret gibi insanların ve kurumların o şehirde arzusunu hissettirecek konulara odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Topbaş, şehirlerdeki yaşam kalitesini düzeltmek ve insanların yaşamlarını, umutlarını ve geleceklerini o şehirlerde oluşturabilmek adına teknolojinin tüm imkanlarını kullanırken insanların beklentilerine de cevap verilmesi gerektiğine değindi. İstanbul’da buna benzer pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Topbaş, İstabul’un dünyada teknolojiyi en iyi kullanan şehirlerin başında geldiğini vurguladı.

“YEREL YÖNETİCİLER CEO GİBİ DÜŞÜNMELİ”

Yerel yönetimlerin ‘Yeterli kaynağımız yok’ diye mazerete sığındıklarını öne süren Topbaş, “Yerel yönetici, bir CEO, bir işadamı gibi düşünerek kendi kaynaklarını oluşturabilecek fırsatlar ortaya koyması lazım. İstanbul’da bunu yapıyoruz. 2004 yılında ilk başkan olduğum zaman, yaptığım ilk toplantıda, kente gelen 2 milyon 800 bin turisti nasıl artırabileceğimizi ve turizmi nasıl geliştirebileceğimizi görüştük. Sektör temsilcileri, yatırımcılar, STK’lar bir araya gelerek bir platform kurduk ve şuan 12 milyon gelen turist nüfusu var” şeklinde konuştu. 2005 yılında bir Amerikan kanalının kendisinden röportaj istediğinden bahseden Başkan Topbaş, ekibe helikopterle İstanbul üzerinden uçarken röportaj vermek istediğini söylediğini ve böylece İstanbul’un bu kanalı izleyen 150 milyon yabancıya reklamının yapılabildiğini anlattı. Başkan Topbaş,  UCLG-MEWA’nın 4 milyar insan, yerel hükümetler, konseyler, birliklerin beraber olduğu büyük bir çatı haline geldiğini ve şimdi Birleşmiş Milletler’de açılışlara davet edildiklerini, konuşmalar yapıp görüşlerini açıklayabildiklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Toplantıya, kent protokolü ve işadamlarının yanı sıra Türkiye ve dünyanın pek çok bölgesinden yerel yöneticiler ve belediye başkanları katıldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'dan 11 kat daha büyük! Tarih verdiler: Şeytan lakaplı kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu