Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı 15 kente hizmet veriyor

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü laboratuvarında 15 kentten gelen KKKA, tüberküloz, kızamık, kızamıkçık ve su numunelerinin analizi yapılıyor

Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı 15 kente hizmet veriyor
Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı 15 kente hizmet veriyor
GİRİŞ 20.12.2014 13:44 GÜNCELLEME 20.12.2014 13:44

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda, 15 kente hizmet veriliyor.

Halk Sağlığı Laboratuvarı Sorumlusu Elif Atsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvarlarında, bölge ve kentteki hastanelerden gelen örneklerin analizlerinin en ince ayrıntılarına kadar yapıldığını ve sonuçlarını en kısa sürüde yetkili makamlara bildirildiğini söyledi.

Klinik ve klinik dışı örneklerin analizlerinin yapıldığını vurgulayan Atsan, klinik dışı örneklerin "TS İSO EN 17025" akreditasyonuna sahip laboratuvarlarda Erzurum dahil toplam 15 ile hizmet verildiğini ve içme, kullanma, kaynak, doğal mineraller, havuz suları dahil tüm su analizlerinin yapıldığını kaydetti.

"Tüberküloz laboratuvarı 7 ile hizmet veriyor"

Atsan, tüberküloz laboratuvarının Doğu Anadolu Bölgesi'nde tek olduğunu belirtilerek, "Şubat 2014 yılından beri tüberküloz analizleri buradaki laboratuvarlarda yapılıyor. Bölgede Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır ve Bingöl ile Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gelen hasta örnekleri burada inceleniyor" diye konuştu.

Yıllık gelen numune sayısının 2 bin 500 olduğun ifade eden Atsan, şöyle devam etti:

"Laboratuvara gelen tüberküloz numuneleri balgam, beyin omurilik sıvısı, yara, idrar ve çeşitli örnekler önce numune kabulüne gelir, burada uygunluğu kontrol edildikten sonra ARB ve kültür çalışmaları yapılır. Burada mikroskopta incelemeler, kültür çalışmaları ve negatif basınçlı odada çalışmalar gerçekleştirilir ve neticeler yetkililere bildirilir."

"2014 yılında KKKA'dan 500 numune incelendi"

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı laboratuvarda klinik örneklerde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), tüberküloz, kızamık ve kızamıkçık analizlerinin ince detaylarla yapıldığına değinen Atsan, "Laboratuvarımız Dünya Sağlık Örgütü'nden akreditasyona sahiptir. Türkiye'de KKKA analizi yapılan illerden birisi de Erzurum'dur. Bölgede 11 kente hizmet vermektedir. KKKA vakalarına genelde Çorum, Tokat ve Erzurum'da rastlanmaktadır. Numune sayısı 2014 yılında 500'dür" şeklinde konuştu.

Atsan, laboratuvarın Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından verilen Türkiye'de tek 3 yıldızlı "Mükemmellikte Yetkinlik Belgesine" sahip olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!