Van'da İran protestosu

İran'da siyasi gerekçelerle Kürtlerin idam edilmesi, İran sınırında yürüyüş ve yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Van'da İran protestosu
Van'da İran protestosu
GİRİŞ 20.12.2014 16:14 GÜNCELLEME 20.12.2014 16:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İdamları protesto etmek amacıyla Van TUYAD-DER öncülüğünde Saray Kapıköy Sınır Kapısı'nda yaklaşık bin kişi toplandı. Kalabalık, 'Dünyanın sessizliğine rağmen susmayan direnen tüm tutsaklara bin selam', 'İran'da insanlık idam ediliyor, sessiz kalmayın', 'Rojhılat'ın idamı Bakur'un, Başur'un, Rojava'nın idamıdır' yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlarla İran sınırına doğru yürüdü. Yürüyüş nedeniyle Özalp ve Saray ilçe merkezlerinde de geniş güvenlik alındı. Kalabalığın ilçe merkezine girişine de izin verilmedi. Yapılan yürüyüşe HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP-HDP İlçe örgütleri katıldı. Toplanan kalabalık adına Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün konuştu. İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürdistan ve Kürt sorununa yaklaşımında insanlık dışı uygulamalar yaptığını belirten Aygün, şöyle konuştu:  "Rojava'da yaşanan saldırılara paralel olarak, sömürgecilerin konsepti gereği İran Cumhuriyeti de, Kürtlere yönelik inkar ve imha politikası uygulamaktadır. Oysa 2011'den bu yana PJAK ile ateşkes pozisyonunda olan İran, ateşkesin şartlarından olan idamları durdurma ve esirlere yönelik kararına uymamaktadır. Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi, Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır. Uluslarası toplum, uluslar arası insan hakları kuruluşları da İran'da Kürtlere uygulanan bu vahşet karşısında sessiz kalmamalı ve bu insanlık suçuna ortak olmamalıdır. Bu temelde İran İslam Cumhuriyeti'ni Kürt direniş esirler üzerindeki bu idam ve tecrit politikalarından vazgeçmeye, Kürt halkını ve Demokratik Türkiye toplumunu da, İran İslam Cumhuriyeti'nin bu vahşeti başta olmak üzere tüm mazlum halkları sahiplenmeye ve demokratik mücadelerini yükseltmeye çağırıyoruz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • fikfik 9 yıl önce Şikayet Et
    bizim yapmadığımızı(gerekeni) yapıyorlar.
    Cevapla
  • salih Ayan 9 yıl önce Şikayet Et
    Yeminle soyluyorum Bunlar okadar fasist ki kendi ırkından olan kürtlere karşı bile faşist Düşünün ki kürtçü olmayan her kürde karşı faşizm uyguluyorlar
    Cevapla
  • polat 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlar gelene geçene faşist diyor da kendilerinin faşistin kralı olduklarından haberleri yok galiba.
    Cevapla
  • hastürk 9 yıl önce Şikayet Et
    dediğin gibi faşistlerin daniskası kürdlerdir.
    Cevapla
  • FATSALI 9 yıl önce Şikayet Et
    iran şimdi vazgeçer kararından çok üzülmüşlerdir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık