Ukrayna'daki gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko: "Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen terörle mücadele operasyonunun bir günü, ülkeye 100 milyon Grivna'ya mal oluyor"

Ukrayna'daki gelişmeler
Ukrayna'daki gelişmeler
GİRİŞ 20.12.2014 19:24 GÜNCELLEME 20.12.2014 19:24

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen terörle mücadele operasyonunun bir gününün, ülkesine 100 milyon Grivna'ya (7 milyon dolar) mal olduğunu belirtti.

Bugün toplanan Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısında konuşan Poroşenko, doğudaki savaşın ülkesini daha da güçlü kıldığını kaydederek, "Bu savaş bizi daha da güçlü kıldı, ancak ekonomiyi vurdu. Terörle mücadele operasyonunun bir günü 100 milyon Grivna'ya mal oluyor" ifadesini kullandı.

Poroşenko, yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin bağımsızlık tarihinde ilk defa kilise ile orduya olan güvenin günümüzde eşitlendiğini kaydederek, artık "hiç kimse orduya daha fazla mali kaynak ayrılmasına karşı çıkmadığını" dile getirdi.

Poroşenko, savunma ve güvenliğe ilişkin harcamalarda tasarruf edemeyeceklerini kaydederek, "Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısı öncesinde, bakanlarla istişarelerde bulundum. Biz, milli gelirin yüzde 5'ini savunma ve güvenliğe harcama oranına yaklaşıyoruz. Genelde, bu çok zor oluyor, ancak gelecek sene bunu yapmaya çalışmamız bile büyük bir başarıdır" ifadesini kullandı.

Poroşenko, orduya ayrılacak bu kaynakların arttırılmasının, silahlı kuvvetlerin geleceğine yatırılan bir yatırım olduğunu ifade ederek, "Düşman, her an geniş kapsamlı saldırıyı başlatabilir. Biz, buna hazırlıklı olmalıyız. Biz, geçmişteki hatalarımızdan ders aldık" ifadesine yer verdi.

Poroşenko, ülke parlamentosunun, Ukrayna'nın her hangi bir askeri örgüte üye olmamasını öngören bağlantısızlık statüsünün iptaline ilişkin yasa tasarısını görüşerek kabul etmesini isterken, "2010 yılında bağlantısızlık statüsünü ilan etmek, devletin o dönemdeki suç çetesinden oluşan yöneticilerinin en büyük hatalarından biriydi. Bağlantısızlık statüsünü iptal etmek, NATO'ya üye olmak anlamına gelmiyor ama biz Avrupa Atlantik entegrasyonunu yeniden başlatıyoruz" ifadesini kullandı.

Poroşenko, ayrıca günümüzde ülkede terör ve saldırı tehlikesinin büyük ölçüde arttığını kaydederek, bu çerçevede emniyet, istihbarat ve diğer kolluk kuvvetlerin verimli çalışmasının önemini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar