Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kahramanmaraş'ta

"Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birini yapacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kahramanmaraş'ta
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kahramanmaraş'ta
GİRİŞ 21.12.2014 11:29 GÜNCELLEME 21.12.2014 11:29

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birini yapacağız" dedi.

Yıldız, Kayseri'deki programının ardından geceyi geçirdiği Kahramanmaraş'taki Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü misafirhanesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Kahramanmaraş'ın tükettiğinden daha fazla üreten ve Türkiye'nin enerji yapılanması içerisinde son derece önemli bir kent olduğunu belirten Yıldız, en önemli yanlarından birinin de su kaynakları, rüzgar kaynakları ve üretilen yerli kömür olduğunu dile getirdi.

Bölgeye AK Parti hükümetleri döneminde 3 milyar liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:

"Afşin-Elbistan A Santrali malum çevreyle alakalı bir kısım haklı hassasiyetlerin oluştuğu bir santraldir. Yaşı da 30-35 yılı geçti. Hem rehabilite edilmesi, hem de yeni bir ünitenin kurulması lazım. Bununla alakalı ön anlaşmalarımızı yaptık. Danıştay kararlarının da olduğu, yargı ve hukuk kararlarının da olduğu bir sözleşmeyi karşılıklı imzaladık. İnşallah Kahramanmaraş'a önümüzdeki kısa vadede yaklaşık 4 yıl içerisinde 3,6 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak. Bu C, D, E ve F'den ayrı olarak yapılacak. Afşin-Elbistan A santrali olarak yapılacak."

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin Türkiye ziyaretinde Afşin-Elbistan Santrallerinin konuşulduğunu dile getiren Yıldız, buraya Japonya, Güney Kore ve Çin'in de ilgisinin olduğuna işaret etti.

Bölgedeki altyapıyı güçlendirmeleri gerektiğini ifade eden Yıldız, "Kahramanmaraş'a Türkiye'nin en büyük kömür yatırımlarından birini yapacağız. Bazı aksamalar oldu. Zaman açısından süreçte bazı aksamalar oldu. Fakat inşallah bunları telafi edeceğiz. Bunların da tabi gerekçeleri vardı. Çok iyi bir görüşme oldu. Katar Yatırım Ajansı'nın özellikle bire bir takip ettiği bir proje. İnşallah önümüzdeki süreçte gayet güzel yatırımları Kahramanmaraş'a tekrar kazandıracağız" diye konuştu.

Bölgeye 12 milyar dolar civarında yatırım olacağını dile getiren Yıldız, nihai bir noktaya ulaşmadıklarını, önümüzdeki 3-4 ayı çok iyi değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Akaryakıttaki indirimler

"Akaryakıttaki indirimlerin devam edip etmeyeceğine" ilişkin bir soruya ise Yıldız, indirimlerin ardından bir depo benzinin 40 lira daha ucuza dolduğunu, bunun da vatandaşın cebine direkt olarak yansıdığını söyledi.

Petrol ürünleriyle alakalı 10 kez indirim yapıldığını anımsatan Yıldız, uluslararası piyasada ham petrolün fiyatı ne kadar düşüyorsa otomatik fiyatlama mekanizmasıyla fiyatların düştüğünü belirtti.

Bir kısım uluslararası otoritelerin fiyatların biraz daha düşeceğini ama bir kısmının da bunun artık düşmeyeceği yönünde görüş bildirdiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu öngörüleri şuan çok erken buluyorum. Herhangi bir fikir söylemek için çok erken, şuan çok hareketli. O yüzden uluslararası piyasada fiyatlarla alakalı bir düşüş olursa bu bütün vatandaşlarımıza yansıyacak. Önceden de söylemiştim. 55 litrelik bir depo, 260-265 liraya dolarken benzinde bugün artık 40 lira daha ucuza doluyor. Bu vatandaşımızın cebine bizatihi yansıyan bir kalemdir. Türkiye'de vatandaşlarımız petrol ürünlerine son 6 ay içerisinde neredeyse 6 milyar dolar civarında daha az para veriyor. Bu hem cari açık açısından, hem de ulaşım ve enerji kalemleri ithalatı açısından olumlu bir gelişmedir. Hep beraber bu seyri de izleyeceğiz."

Yıldız, açıklamanın ardından AK Parti il kongresine katılmak üzere Kilis'e hareket etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Bakan Şimşek'ten 'Erdoğan' açıklaması: 'İtibar etmeyiniz'