Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi

Mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki: - "Demokrasinin bir gereği olarak da sandıktan çıkan sonucu kabul etmeliyiz"

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi
Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi
GİRİŞ 21.12.2014 13:57 GÜNCELLEME 21.12.2014 13:57

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda liderler ve önde gelen siyasi liderler oylarını kullandı.

Susa kentinde oyunu kullanan mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkesinin gerçekleştirdiği seçimlerle "barışçıl geçişi" sağladığını belirtti.

Oy verme işleminin ardından açıklamalarda bulunan Merzuki, "Barışçıl bir geçiş yaptık. Bundan sonraki aşamanın da aynı şekilde barışçıl geçmesini temenni ediyorum. Devrimden sonraki geçiş döneminde başta anayasa hazırlamak ve seçimler yürütmek olmak üzere tüm hedefleri gerçekleştirdik" diye konuştu.

Tunus halkına oy kullanmaları yönünde çağrıda bulunan Merzuki, "Seçme hakkınızı kullanın, geleceğimiz şeffaf bir şekilde yürütülecek bu seçimlere bağlı. Demokrasinin bir gereği olarak da sandıktan çıkan sonucu kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı Sibsi

Nida Tunus Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı El-Baci Kaid es-Sibsi de Aryane ilindeki Sidi Farac seçim merkezinde oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Kimin kazanacağını Allah bilir" dedi.

Seçimde oy kullanmanın hak olduğunu bunun yanında faydalı ile faydasızı ayırmak için insanların üzerine düşen bir görev şeklinde algılanması gerektiğini" dile getiren Sibsi, bu hakkın yerine getirilmesi ve korunmasının önemini vurguladı.

Nahda Hareketi Lideri Gannuşi

Öte yandan Tunus En-Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, "Putlar yıkıldı ve bir daha Tunus'a dönemeyecek" dedi.

Başkent Tunus'un Bin Arus bölgesinde oyunu kullanan Gannuşi, "Özgürlükler ve haklar konusunda artık korkuya yer yok. Tunus halkı 2011'de putları yerle bir eden bir devrim yaptı. Tek adam ve tek parti putları, sahte seçimler ve sahte medyanın hepsi yıkıldı" ifadelerini kullandı.

Gannuşi seçime yönelik terör tehditlerine de değinerek "Terör Allah'ın iradesine karşı şeytani bir olgudur. Teröristler Tunus'un demokrasi bayramını bozmak istiyorlar ama halkın iradesi onlardan daha güçlüdür" şeklinde konuştu.

Mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki (69) ile parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus Partisi Genel Başkanı Sibsi'nin (88) yarıştığı seçimin ikinci turunda 08.00 oy verme işlemi başlamıştı. Ülkede 23 Kasım'da düzenlenen seçimin ilk turunda Nida Tunus Partisi Lideri Sibsi yüzde 39,4, mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki ise yüzde 33,4 oy almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek