İngiltere'deki Türkler, sosyal yardım almaya devam edecek

İngiltere’nin, Avrupa Adalet Divanı'na açtığı davada, Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının devamı yönünde karar alındı

İngiltere'deki Türkler, sosyal yardım almaya devam edecek
İngiltere'deki Türkler, sosyal yardım almaya devam edecek
GİRİŞ 21.12.2014 17:38 GÜNCELLEME 21.12.2014 17:38

İngiltere’nin, ülkede Ankara Anlaşması kapsamında çalışan Türk vatandaşlarının sahip olduğu sosyal yardım haklarını kısıtlamak için Avrupa Adalet Divanı'na açtığı davada, mahkeme Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının devamı yönünde karar verdi.

İngiliz devleti tarafından 15 Şubat 2013 tarihinde Avrupa Adalet Divanı’na Türk vatandaşlarının sahip olduğu sosyal yardım haklarının kısıtlanması istemiyle açılan davada mahkeme, Türk vatandaşlarının kazanılmış haklarının korunmasına hükmetti.

Adalet Divanı’nın 18 Aralık'ta verdiği karara ilişkin bugün internet sitesinden yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1963 tarihinde taraflar arasında imzalanan Ankara Anlaşması’ndaki maddeler hatırlatılarak anlaşmalar ve ek protokoller kapsamında sosyal güvenlikle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi.

Karara ilişkin yasal çerçevede İngiltere’de çalışan Türk işçilerin 1963 tarihli Ankara Anlaşması’nın ek protokolü kapsamında kendileri ve aileleri için devletten yardım alma, İngiltere’de emekli olma, emekliliklerini Türkiye transfer etme gibi haklarının bulunduğu belirtildi.

İngiliz Daily Mail gazetesi de kararın, İngiltere’de yasal olarak çalışan Türk işçilerin, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen işçiler gibi devletin sunduğu sosyal yardım ve emeklilik haklarından mevcut anlaşmalar çerçevesinde yararlanmaya devam edebileceği anlamına geldiğini yazdı.

İngiltere İş ve Emeklilik Departmanı’nın açıklamasında ise “İngiliz halkı bu ülkeye gelenlerin ekonomiye katkı sağlamasını talep etme hakkına sahip. Biz bu kararın doğurduğu sonuçları detaylı olarak inceleyeceğiz” ifadesi kullanıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazi meclisin 23 Nisan videosu çok beğenildi! Geleceğe en güzel mirasımız, yavrularımız
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!