Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko Ukrayna'da:

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin Ukrayna'nın doğusundaki sorunun çözüme kavuşturulmasında yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko Ukrayna'da:
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko Ukrayna'da:
GİRİŞ 21.12.2014 22:34 GÜNCELLEME 21.12.2014 22:34

Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, günübirlik ziyaret ile Kiev'e gelen Lukaşenko ile görüştü.

Görüşmede Lukaşenko, ülkesinin Ukrayna'da barışın sağlanmasından yana olduğunu, tarafsız konumdaki Belarus'un, doğudaki taraflar arasındaki barış sürecine ilişkin görüşmelerin yeniden yapılmasına ve doğudaki sorunun çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Lukaşenko, "Biz sadece komşu değiliz, bizler kardeşleriz. Ukrayna'da, barış ve huzurun olmasını içten temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Lukaşenko, ayrıca doğudaki krize rağmen, Ukrayna ile Belarus arasındaki dış ticaret hacminin gerilemediğini, aksine arttığını vurgulayarak, ülkesinin Ukrayna'nın hem siyasi hem de ekonomik alanda güvenilir ve dürüst ortağı olduğunu söyledi.

Poroşenko da taraflar arasındaki görüşmelerin Minsk'te yapılması konusundaki katkısından ve Belarus'un Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemeye ilişkin katı tutumundan dolayı Lukaşenko'ya teşekkür etti.

Dünya diplomasisinin artık Minsk görüşmeleri, Minsk Memorandumu ve Minsk Protokolü'nü tanıdığını dile getiren Poroşenko, "Tüm dünya günümüzde, Minsk Mutabakatı'nın, Barış Planı'nın ve ülkedeki barış sürecinin temelini oluşturduğunu dile getiriyor. Bunlar, BM, Avrupa Birliği ve G-20 ülkeleri tarafından da kabul edilmiş bulunuyor. Bu görüşmeler, aslında doğudaki gerginliğin daha da tırmanmamasına yönelik alternatifi olmayan bir model" değerlendirmesini yaptı. Poroşenko, ayrıca Minsk görüşmelerinin yeniden yapılacağına inandığını kaydetti.

Ukrayna'nın, Belarus'un Avrupa Birliği ülkeleriyle "Doğu Ortaklığı" programı çerçevesinde işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydeden Poroşenko, bu çerçevede teknolojilerin verimli kullanılması, yasama ve hukuk, mali kaynaklar ve diğer alanlardaki işbirliğinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Görüşmede, Ukrayna'daki olayların tarafsız bir biçimde yansıtılması için bir Ukrayna televizyon kanalının Belarus'ta yayın yapması konusunda da uzlaşma sağlandığı kaydedildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da arka arkaya iki deprem
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor