Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı

Makedonya Devlet Bakanı Çako: "Türkçe Eğitim Bayramı sadece bir bireyin, bir derneğin ya da siyasi partinin değil, Makedonya'da yaşayan tüm Türklerin bayramıdır"

Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı
Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı
GİRİŞ 21.12.2014 22:55 GÜNCELLEME 21.12.2014 22:55

Makedonya'da Türk toplumunun resmi bayramı 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı başkent Üsküp'te düzenlenen programla kutlandı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının desteği ile Makedonya Türk Sivil Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen program kapsamında "Dünden Yarına Makedonya'da Türkçe Eğitim" konulu konferans da organize edildi.

Konferansa, Türk kökenli Makedonya Devlet Başkanı Furkan Çako, Türkiye'nin Üsküp Büykelçisi Ömür Şölendil, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, akademisyenler, bilim adamları, sanatçılar, siyasetçiler, öğretmenler, iş adamları ve diğer davetliler katıldı.

Devlet Bakanı Çako, yaptığı konuşmada, "Türkçe Eğitim Bayramı'nın sadece bir bireyin, bir derneğin ya da siyasi partinin değil, Makedonya'da yaşayan tüm Türklerin bayramı olduğunu" söyledi.

Üsküp Büyükelçisi Şölendil de dilini kaybeden toplumların kimliğini kaybetmeye mahkum olduğunu belirterek, "Güzel dilimizin, ortak tarih, coğrafya ve kültürü paylaştığımız bu dost ülkede yaşatılmasına ve geliştirilmesine imkan sağlayan Makedonya yöneticilerine ve devletine ayrıca teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Çevik ise TİKA'nın dünya çapında ve Makedonya'da eğitimin gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade ederek, 8 okul yaptığını, 18 okulun tadilatını gerçekleştirerek eğitim kalitesinin desteklenmesini sağladığını söyledi.

MATÜSİTEB Başkanı İbrahim de Türkçe Eğitim Bayramı'nın Makedonya Türklerinin varlığının kanıtı olduğunu vurguladı.

İbrahim, "Türk toplumu, Türk okullarıyla kültürüyle, edebiyatıyla sanatıyla, tarihiyle geleneğiyle ve manevi değerleriyle asırlardır bu topraklarda kendi varlığını sürdürmüş ve gelecekte sürdürmeye kararlıdır" dedi.

İki oturum halide yapılan konferansta, Türkiye'den ve Makedonya'dan akademisyenler tebliğ sundu.

"Türkçe Eğitim Bayramı"-

Makedonya Türk toplumu, 21 Aralık 1944'te, Osmanlı'dan sonra yeniden kendi dillerinde eğitim hakkı kazandı. Bu tarih, 15 Şubat 2007 yılında yapılan yasal düzenleme ile Makedonya Türklerinin resmi bayramı olarak kutlanıyor.

Kutlamalar, 23 Aralık Salı günü Üsküp'teki Aleksandar Palace Otelinde verilecek olan resepsiyonla sona erecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...
Alçakça anlaşmayı duyurdu!