Almanya’daki yabancı ve İslam karşıtı gösterilere tepki

Thüringen Eyalet Başbakanı Ramelow: "Takım elbiseli ırkçılarla konuşmamamız gerekir"

Almanya’daki yabancı ve İslam karşıtı gösterilere tepki
Almanya’daki yabancı ve İslam karşıtı gösterilere tepki
GİRİŞ 22.12.2014 16:25 GÜNCELLEME 22.12.2014 16:25

Almanya'nın Thüringen eyaleti başbakanı Bodo Ramelow, Dresden kentinde ortaya çıkan "Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) adlı oluşumunun öncüleriyle konuşulmaması gerektiğini söyledi.

Ramelow, Suhl kentinde bir sığınma evini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Lutz Bachmann gibi İslam karşıtı PEGIDA yürüyüşlerini düzenleyenlerin Hristiyan dininin temellerine bakmaları gerektiğini, PEGIDA oluşumunun Hristiyanlığın savunduğu merhamet ve şefkat prensiplerini ihlal ettiğini belirtti.

PEGIDA eylemlerini düzenleyenlerle görüşülmesine karşı çıkan Ramelow, ’’Takım elbiseli ırkçılarla konuşmamamız gerekir’’ ifadesini kullandı. Ancak bu eyleme katılanlarla konuşabileceğini belirten Ramelow, bu kişilerin endişelerinin sebepsiz olduğunu, mültecilerin endişelerinin de ciddiye alınmasının anlatılması gerektiğini kaydetti.

"Yürüyenlerin başka nedenlerle korkuları var"

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius da Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, PEGIDA yürüyüşüne katılanların sayısının artmasının Almanya’da yükselen İslam düşmanlığından kaynaklanmadığını ileri sürerek, ‘’Orada yürüyen insanların başka sebeplerden dolayı korkuları var. Ay sonunda daha az paraları olmasından korkuyorlar. İşsiz kalacaklarından korkuyorlar’’ şeklinde konuştu.

Söz konusu gösterilere katılanların devlete şikayetlerini iletmek istediklerini savunan Pistorius, ‘’Oradaki mesajların ve pankartların arkasında kimlerin olduğunu birçok kişi bilmiyor’’ ifadesini kullandı.

"Siyasi olarak taviz verilemez"

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise PEGIDA eylemine katılan ancak aşırı görüşlere sahip olmayanlarla da görüşülmesine karşı çıktı.

‘’PEDIGA ile ilgili ağlamaklı bir tutumu anlamsız buluyorum’’ diyen Özdemir, bazı meslektaşları tarafından boş sözlerin ifade edilmesinin değil, bu konuda açık konuşulması gerektiğini vurguladı.

Gösterilerde endişelerin ifade edilmek istenmesini anladığını belirten Özdemir, ‘’Ancak kişinin, yanında nasıl sloganlar atıldığı ve afişlerde neler yazdığına bakma görevi var’’ şeklinde konuştu.

Burada siyasi olarak ciddi bir taviz verilemeyeceğini belirten Özdemir, Almanya’nın açık bir toplum olduğunun söylenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Almanya’nın Dresden kentinde İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin çağrısı üzerine her hafta pazartesi akşamları gösteri ve yürüyüş düzenleniyor. Başlangıçta birkaç yüz kişinin yer aldığı gösteriye ilgi artarken, geçen hafta düzenlenen gösteriye 15 bin kişi katılmıştı.

Göstericiler, ‘’halk biziz’’ şeklinde sloganlar atıyor ve üzerinde İslam, göçmen ve sığınmacılar karşıtı yazılar bulunan dövizler taşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!