Nikaragua'da tartışmalı kanal projesinin temeli atıldı

Orta Amerika ülkelerinden Nikaragua'da Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayacak ve Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak 50 milyar dolarlık kanal projesinin temeli atıldı.

Nikaragua'da tartışmalı kanal projesinin temeli atıldı
Nikaragua'da tartışmalı kanal projesinin temeli atıldı
GİRİŞ 23.12.2014 10:46 GÜNCELLEME 23.12.2014 10:46

Son haftalarda halkın protesto gösterilerine neden olan kanal için ülkenin güneyindeki Rivas'ta sembolik tören düzenlendi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Moises Omar Halleslevens Acevedo, törende yaptığı konuşmada, "Bugün, Büyük Kanal olarak adlandırdığımız görkemli eseri oluşturacak inşaat projelerini başlatıyoruz. Kanal projesi, bir serbest ticaret bölgesi, bir uluslararası havaalanı, iki liman, bir turistik tesis, beton ve çelik fabrikaları ile bir suni gölü içeriyor" dedi.

Televizyondan halka seslenen Devlet Başkanı Daniel Ortega da kanal projesinin Latin Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan Nikaragua'nın ekonomisine büyük katkıda bulunacağına dikkati çekti. Ortega, projenin çevreye etkisinin en aza indirileceği ve topraklarına el konulacak çiftçilere adil ödeme yapılacağı sözünü verdi.

Merkezi Hong Kong'da bulunan HKND Grubu tarafından inşa edilecek kanal, Brito Nehri'nin Büyük Okyanus'a döküldüğü yerden başlayacak, güneydeki Rivas kentine doğru ilerleyerek Nikaragua Gölü'nden geçecek. Kanal, toplam 278 kilometre uzunlukta olacak ve 105 kilometresi Nikaragua Gölü'nden geçecek.

Nikaragua Kanalı'nın, 77 kilometre uzunluğundaki Panama Kanalı'ndan en az üç kat daha uzun olması bekleniyor.

Çinli milyarder Wang Jing'e ait HKND Grubu, kanaldan önce geçiş yollarını ve diğer tesisleri inşa edecek.

Yıllardır Nikaragualı devlet adamlarının düşlerini süsleyen kanal projesi, ülkede kamuoyunu ikiye böldü.

Hukukçular, HKND ile yapılan anlaşmanın ulusal egemenliği ihlal ettiğini ileri sürüyor. Nikaragua parlamentosu, HKND Grubu'na 50 yıllık işletim hakkı tanınmasını onaylamıştı. Şirketle imzalanan anlaşmaya göre, Nikaragua hükümeti, kanaldan elde edilecek gelirin sadece küçük bir payına sahip olacak. Çevreciler de nehirleri baraj haline getirecek, ekosistemleri bozacak ve heyelanlara neden olacak projenin ciddi ekolojik zarara neden olacağı uyarısında bulunuyor.

Projeyi destekleyenler ise Panama Kanalı'na alternatif oluşturacak kanalın Orta Amerika'nın en yoksul ülkelerinden Nikaragua'nın ekonomisine büyük katkı yapacağını savunuyor. HKND yetkilileri, kanal projesinin 50 bin kişiyi istihdam edeceğini ve dolayısıyla 200 bin kişiye yarar sağlayacağını ifade ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!