Silifke Kuş cenneti AB projesine alındı

3 Ülkeden gelecek olan öğrencilerin Mersin Silifke Göksu deltası kuş cenneti içinde yaşayan kuşları gözlemleyecek.

Silifke Kuş cenneti AB projesine alındı
Silifke Kuş cenneti AB projesine alındı
GİRİŞ 23.12.2014 17:18 GÜNCELLEME 23.12.2014 17:18

Mehmet Miras'ın haberi

Avrupa Birliği projesi kapsamında Silifke Göksu deltası kuş cenneti görücüye çıktı. Toroslar İnönü İlköğretim okulunun üstlendiği Mersin Ekolojik ve kültürel tarihini tanıtan projede Tarihi mekanlar ve yaban hayatı zenginliği yer alacak.  

AB Hayatboyu Öğrenme  Erasmus Plus Stratejik Okul Ortaklıkları kapsamında hazırlanan  proje 2014-2016 yıllında sona erecek.. Macaristan, Türkiye, Polonya  ve Romanya'dan gelecek olan kardeş okulla yürütülen bu projenin adı Öko-Brücke'dir. (Eko-Köprü). Oluşacak. Mersin Toroslar İnönü İlköğretim okulundan 15 öğretmen ve 15 öğrenci ortak ülkelere giderek etkinliklere katılacaklar.

Poroje sorumlusu Seher Düzgün,  “ Projemizin amacı, doğa bilimleri alanında öğrencileri motive etmek, ilgi uyandırmak, çevre bilinci kazandırmak, sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek, doğayı korumak, ekolojik alışkanlıklar geliştirmek. Bununla ilgili olarak sunumlar, çizimler, eko-sergi, eko-pazar, resimler, belgesel film hazırlama, kuş fotoğrafları sergisi, enerji jeneratörleri maketleri hazırlama, çevre ve doğa koruma günü kutlamaları, kuş evleri yapımı vb etkinlikler yaparak katılımcı okullar ve öğrenciler üzerinde ekolojinin önemine karşı farkındalık yaratmış olacağız. Tüm bu etkinlikleri gerçekleştirirken yabancı dilde iletişim kurma, dostluklar kazanma, ülkemizin kültürünü tanıtma ve farklı kültürleri tanıma gibi fırsatlar yakalamış olacağız.” Diye konuştu. 23 Şubatta Mersin’e gelecek olan öğrenciler 28 Şubat 2015 tarihinde ülkelerine dönecek.

334 Tür kuş görecekler

Özellikle kış aylarında ve göç zamanında kuş popülasyonu ve tür sayısının önemli ölçüde arttığı deltada, Türkiye'deki 450 türden 328'ini görmek mümkün. Ayrıca, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası öneme sahip 140 kuş türünden 106'sı, dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden de 12'si Göksu Deltası'nda yaşıyor.

Bölge florasında 441 bitki türü tespit edilen deltada, Türkiye'de korunmaya ihtiyacı olan türlerden 8 endemik ve 32 nadir tür olmak üzere, toplam 40 bitki türü bulunuyor. Delta, düzenli olarak kullandıkları için, büyük flamingolar açısından da ayrı bir önem taşıyor. Delta kuşlar tarafından kuluçkalama mevsimi dışında, çiftleşme öncesi ve sonrası göçte, kışlamada da kullanılıyor.

DİĞER HAYVAN VE BİTKİ TÜRLERİ

Göksu Deltası'nda ayrıca, 4 tür kara ve su kurbağası, 6 tür kara ve su kaplumbağası, 14 tür kertenkele ve 10 yılan türü bulunuyor. ''Caretta Caretta'' ve ''Chelonia Mydas'' türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı, Akdeniz'deki en önemli ana yuvalama bölgelerinden biri olarak nitelenen deltada, ayrıca yumuşak kabuklu Nil Kaplumbağası'na da rastlanıyor.

Yeraltı su kaynakları açısından da oldukça zengin olan Göksu Deltası, Türkiye kıyı kumul florasının yüzde 22'sini barındırıyor. Doğal bitki örtüsünü Akdeniz'in maki formasyonu ile yoğun kumul bitkileri ve tuz steplerinin oluşturduğu delta, toprak yapısı ve iklim üretim deseninin çeşitlenmesi ve üretim miktarının artmasında önemli etken olarak belirtiliyor.

Göksu Deltası ve yakın çevresi tarihi ve arkeolojik değerler açısından de önemli zenginliği bünyesinde barındırıyor. Delta içerisinde yer bulunan 3 höyük kalıntısının Hitit dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Paradeniz Lagünü kenarındaki kumullarda Roma ve Bizans dönemlerine ait büyük yapı kalıntılarına rastlanırken, İncekum yakınlarında ve Akgöl'ün civarındaki kumullarda da bazı kalıntılar yer alıyor.

Bölgeye yakın Hacıpaşalar çiftliğinde bulunan iki alçak höyük, Roma, Bizans kalıntıları, Ulugöz su kovaları ve Atatürk Çiftliği tarihsel nitelik taşıyor. Ayrıca deltanın batısında tarihi 13. 14. yüzyıla kadar uzanan çeşitli tarihi kalıntılar bulunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı