Bulgaristan'da en çok kullanılan Müslüman isimleri "Fatme" ve "Mehmet"

Bulgaristan’da Müslümanlar arasında en fazla kullanılan isimlerin kadınlarda "Fatme", erkeklerde ise "Mehmet" olduğu bildirildi.

Bulgaristan'da en çok kullanılan Müslüman isimleri "Fatme" ve "Mehmet"
Bulgaristan'da en çok kullanılan Müslüman isimleri "Fatme" ve "Mehmet"
GİRİŞ 24.12.2014 12:33 GÜNCELLEME 24.12.2014 12:33

Bulgaristan Ulusal Enstitüsü'nün (NSİ) Aralık 2014 verilerine göre, ülkede 17 bin kadın "Fatme" ismini taşırken, "Mehmet" ismine sahip erkeklerin sayısı ise yaklaşık 16 bin.

Kadınlarda Fatme isminden sonra en çok kullanılan ikinci isim 15 bin kişinin taşıdığı "Ayşe" olurken, üçüncü sırada 10 bin kişiye verilen "Emine" ismi yer aldı. En fazla kullanılan erkek isimlerinde 14 bin kişinin taşıdığı "Ahmet" ikinci, 12 bin kişinin taşıdığı "Mustafa" ismi üçüncü oldu.

Müslüman olmayan Bulgar vatandaşlarında ise en çok kullanılan erkek isimleri ise Georgi (171 bin), İvan (165 bin) ve Dimitır (127 bin) olarak açıklandı. Kadınlarda da Mariya (121 bin) ilk sırada bulunuyor. Mariya'yı İvanka (65 bin) ve Elena (55 bin) takip ediyor.

Geleneksel isimler artık tercih edilmiyor -

Psikolog Selma Çavuş, ülkedeki Müslümanlarda geleneksel isimlerin en çok kullanılanlar arasında yer almasına rağmen son yıllarda genç çiftlerin yeni doğan çocuklarına Mehmet, Ahmet ve Fatme gibi isimler yerine Emir, Mert, Elif ve Melek gibi isimleri vermeyi tercih ettiklerini söyledi. Çavuş, geleneksel isimlerden uzaklaşma eğiliminin Müslümanlarda olduğu gibi ülkedeki Hristiyanlarda da görüldüğünü kaydetti.

Eskiden olduğu gibi çocuklara dede, ninelerin isimlerini koyma geleneğinin yok olduğunu ifade eden Selma Çavuş, giderek modernleşen dünyada insanların artık daha bireyselleştiğini ve büyük aile modelinden uzaklaştığını belirtti.

7,3 milyonluk nüfusa sahip Bulgaristan’da 1,5 milyon Müslüman yaşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor