Manisa'da 1.2 milyon yıllık alet bulundu

Manisa'nın Kula İlçesi'ndeki bilimsel araştırma ve incelemelerde Anadolu'nun en eski el yapımı aleti bulundu.

Manisa'da 1.2 milyon yıllık alet bulundu
Manisa'da 1.2 milyon yıllık alet bulundu
GİRİŞ 24.12.2014 21:12 GÜNCELLEME 24.12.2014 21:12
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kuvarsitten yapılan taş keskinin 1.2 milyon yaşında olduğu tespit edildi.

Harran Üniversitesi, tarihe ışık tutan bu tespiti sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan duyurdu. Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir'in de içinde yer aldığı İngiliz ve Hollandalı bilim adamları tarafından 2001 yından beri Manisa'nın Kula ilçesindeki volkanik yöresinde yaptıkları jeomorfolojik ve jeolojik amaçlı bilimsel araştırma ve incelemelerde elde edilen bulgular Avrupa insanlık tarihinin Anadolu'dan göçtüğünü gösterdi.

1.240 İLA 1.170 MİLYON YIL ÖNCE YAŞAMIŞ İNSANLAR KULLANMIŞ

Uluslararası bu araştırma grubu, yaptıkları araştırmalar kapsamında Erken Pleistosen döneminde oluştuğu ileri sürülen Paleo-Gediz Nehri'ne ait oluşturulan bir Menderes büklümü ve bu büklümün taşkın ovası üzerinde günümüzden takriben 1.240 ila 1.170 milyon yılları arasında yaşadığı düşünülen insanların el ürünü olan kuvarstan üretilmiş bir aleti (artefakt) tesadüfen buldu. Bu buluntunun yaşı ise, üzerinde bulunduğu taşkın ovası oluşumunun öncesi ve sonrası dönemlerde meydana gelmiş volkanik lav akıntılarının yüksek çözünürlüklü radio-izotopik tarihleme ve paleomanyetik ölçümler yolu ile belirlendi. Güvenilir mutlak yaş belirlemelerine dayanan bu tespit Batı Anadolu da, şimdiye kadar bilinenlerin aksine, insanlık tarihinin çok daha eski dönemlere dayandığını ortaya koydu.

5 CM UZUNLUĞUNDA

Prof. Dr. Tuncer Demir, "Kula volkanik yöresinde bulduğumuz bu aletin önemi, onun ait olduğu dönemin ve dolayısı ile o dönemde var olan insanların yaşadıkları periyodun büyük bir doğrulukla belirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bulunan bu alet yaklaşık olarak 5 cm uzunluğunda bir kuvars kayacından oluşmaktadır. Alet üzerindeki şekil ve izler üzerinde paleoantoglar tarafından yapılan incelemeler, bu şekil ve izlerin doğal süreçlere bağlı olarak oluşmaktan ziyade sert bir çekiç veya taş aletle vurulmalar sonucunda oluştuğunu, dolayısı ile insan el ürünü olduğu gerçeğini ortaya koymuştur. Bu aletin ait olduğu dönemin yaş tayini büyük bir doğrulukla belirlenmiş ve Anadolu'da insan tarafından yapılmış ve kullanılmış en eski alettir" dedi.

Taş keskinin fo­toğ­ra­fı­nı çek­tik­le­ri­ni ve çi­zim­le­ri­ni yap­tık­la­rı­nı be­lir­ten De­mir, ku­var­sit ola­rak ad­lan­dı­rı­lan taş­tan ya­pıl­mış ale­ti yö­net­me­lik ge­re­ği bul­dukları ye­re ge­ri koy­duklarını da kaydetti.

YORUMLAR 17
  • İnanmam 9 yıl önce Şikayet Et
    Kesin arkoolojik kazı son bulmuştur.Her sen aynı muhabbet tam son bulur sene kapanırken ya oda mezar çıkarırlar ya tarihi belli olmayan bir şey bulurlarki seneye kazı yapmayı gerektirecek bir sebep olsun.Sonra kazarlar bulurlar sene sonu olur kazılar biter yine bir şey bulurlar bu böyle devam eder devlet her sene ödenek gönderirir.
    Cevapla
  • Vizyon 9 yıl önce Şikayet Et
    Geri koymak mı? Niye ki Avrupa'ya kaçırsınlar diye mi?
    Cevapla
  • Asım 9 yıl önce Şikayet Et
    buldukları yere geri koymak işini anlayamadım.
    Cevapla
  • hakikat 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlarin hepsi sacmalik. kimbilir o yabancilar orada neyi kesfetti de hedef saptirmak icin uyduruk seyler tezler vs atiyorlar
    Cevapla
  • ufuk 9 yıl önce Şikayet Et
    Evrim teorisi hakkındaki görüşlere ne diyorsunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor