Balkanlar'da Noel kutlamaları

Hz. İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen Noel dolayısıyla Balkan ülkelerindeki birçok kilisede ayin yapıldı

Balkanlar'da Noel kutlamaları
Balkanlar'da Noel kutlamaları
GİRİŞ 25.12.2014 03:06 GÜNCELLEME 25.12.2014 03:06

Hristiyan aleminin her yıl Hz. İsa'nın doğumunu kutladığı Noel dolayısıyla, Balkan ülkelerindeki birçok kilisede ayin düzenlendi.

Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Hırvatistan'da yaşayan çok sayıda Hristiyan, Noel ayininde bir araya geldi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın merkezindeki "İsa'nın Kalbi" Katedrali'nde düzenlenen ayini, Bosna Hersekli Katoliklerin dini lideri Kardinal Vinko Pulyiç yönetti. Bosna Hersekli Katolikler, dua ve ilahiler okudu, mum yakarak Noel'i kutladı.

Noel'in gelişini simgeleyen "gece yarısı ayini", Makedonya'da da icra edildi. Başkent Üsküp'teki "İsa'nın Kutsal Kalbi" Kilisesi'ndeki ayine Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Meclis Başkanı Trayko Velyanovski ve çok sayıda Makedonyalı Katolik katıldı.

Üsküp Piskoposu Apostolik Eksarh Kiro Stoyanov'un yönettiği ayinde ilahiler ve dualar okundu.

Katolik nüfusun en yoğun olduğu Balkan ülkesi Hırvatistan'da da "gece yarısı ayini" yoğun ilgi gördü. Zagreb Katedrali'nde Kardinal Yosip Bozaniç'in yönettiği ayine, ülkenin farklı kesimlerden çok sayıda insan katıldı.

Zagreb Katedrali'nin içine sığamayan kalabalık, caddeleri ve kilisenin önündeki meydanı doldurdu.

Balkanlar'ın "en genç" ülkesi olan Kosova'da da Noel ayini yapıldı. Başkent Priştine'deki "Rahibe Teresa" Katedrali'nde gerçekleşen ayini Kosova Piskoposu Dode Gjergji yönetti. Ülkenin farklı şehirlerinde yüzlerce insanın katıldığı ayinde, çok sayıda siyasi ve ülkede görev yapan Kosova Gücü (KFOR) askerleri de yer aldı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise Noel ayinine Aziz Antun Kilisesi ev sahipliği yaptı. Belgrad Başpiskoposu Stanislav Hoçevar'ın yönettiği ve duaların, ilahilerin okunduğu ayine, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in yanı sıra Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırbistan İslam Birliği'nde temsilciler, büyükelçiler ve vatandaşlar katıldı.

Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'daki Katolikler de ülke genelindeki birçok kilisede toplandı ve dualar ederek Noel'i kutladı. Başkent Podgoritsa'daki "İsa'nın Kalbi" Kilisesi'deki gece yarısı ayinini Piskopos Yanez Mirtek yönetti.

Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ'daki Noel ayinlerinde barış, hoşgörü ve bir arada yaşam mesajları verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı