Hak-İş Genel Başkanı Arslan:

"Çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesine göre oluşturulması, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir"

Hak-İş Genel Başkanı Arslan:
Hak-İş Genel Başkanı Arslan:
GİRİŞ 25.12.2014 12:17 GÜNCELLEME 25.12.2014 12:17

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücreti belirlemek üzere toplantılar yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısını eleştirerek, işçilerin bütününün temsil edilmediği komisyondan sağlıklı bir sonucun çıkmayacağını savundu.

Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile asgari şartlarda yaşayabileceği rakam olması gerektiğini belirterek, böyle bir sonucun çıkması için bütün işçi konfederasyonlarının Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda temsil edilmesi ve bunların görüş birliği içinde olması gerektiğini ifade etti.

Net 891 lira olan asgari ücretin mevcut haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını ve emek piyasası için gerçekçi bir taban ücret olmaktan çok uzak olduğunu ileri süren Arslan, şunları kaydetti:

"Asgari ücrette yeni bir konsepte ihtiyaç olduğu apaçık ortadadır. Öncelikle çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesine göre oluşturulması, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

Çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan sağlıklı bir sonuç çıkması mümkün değildir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısı, söz konusu ücretle çalışan emekçiler için anlamlı bir sonucun çıkmasına engel teşkil etmektedir. Eksik temsille oluşturulan bir komisyondan objektif, bilimsel, TÜİK verilerine dayalı, gerçek yoksulluğu ve açlık sınırını belirleyen rakamların dikkate alındığı, anlamlı bir sonuç bugüne kadar çıkmamıştır, eksik temsil devam ettiği müddetçe de çıkmayacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti