Erkekler 23 saat, kadınlar ise 21 saat dinliyor

RTÜK'ün "İletişim Merkezi Mobil Uygulaması" hayata geçirildi ve 2014 yılı Radyo Eğilimleri Araştırması'nın bulguları açıklandı.

Erkekler 23 saat, kadınlar ise 21 saat dinliyor
Erkekler 23 saat, kadınlar ise 21 saat dinliyor
GİRİŞ 25.12.2014 14:38 GÜNCELLEME 25.12.2014 14:38

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Bilkent Otel'de gerçekleştirilen "RTÜK İletişim Merkezi Mobil Uygulama Lansmanı ve Radyo Eğilimleri Araştırması-2014 Sonuç Toplantısı"nda, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kurumun vatandaşların bildirimlerine dayanan RTÜK İletişim Merkezinin çalışmalarına değinen Dursun, izleyici ve dinleyicilerin daha aktif hale getirilmesi ve bu sayede ortak denetimin güçlendirilmesi amacıyla bu merkezin hayata geçirildiğini belirtti.

Dursun, RTÜK İletişim Merkezi yazılımının bu yıl baştan sonra yenilendiğini bildirerek, özellikle yeni neslin teknolojiye yatkınlığı ve Türkiye'deki mobil internet kullanıcı sayısının 28 milyonu aşması nedeniyle akıllı cihazlar için mobil uygulama hazırlandığını ve bunun ücretsiz indirilebileceğini anlattı.

Bu sayede vatandaşların daha kolay bildirimde bulunabileceğini kaydeden Dursun, "Yenilenen sistemde izleyici ve dinleyici bildirimleri ile RTÜK'e sürekli veri akışı sağlanacaktır. Bildirimde bulunan kişilerin kendilerine verilecek numaralarla bildirimlerini takip edebilecekler. Üst Kurul uzmanlarınca incelenecek bildirimler yayın kuruluşları, kurum dışı araştırmacılar ve özellikle üniversiteler için zengin bir kaynak oluşturacağını düşünmekteyiz" diye konuştu.

Dursun, vatandaşlar tarafından 2012'de 103 bin, 2013 yılında 118 bin bildirim yapıldığını anımsatarak, bu yıl 10 aylık süre içinde 114 bin bildirim gerçekleştiğini, yıl sonunda ise bunun 120 bin civarında olmasını beklediklerini söyledi. 

Mobil uygulamayla izleyicilerin aktif şekilde denetim sürecine katılımının da sağlanacağına dikkati çeken Dursun, RTÜK'ün ortak denetim sisteminin geliştirilmesi stratejik hedefi bakımından önemli olduğunu ifade etti.

Daha sonra Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katılımıyla uygulamanın açılışı yapıldı.

Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması-2014

Davut Dursun, daha sonra  26 il ve 104 ilçede, 15 yaş üzeri 2 bin 545 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması-2014'ün sonuçlarını da açıkladı.

Buna göre, Türkiye'de hafta içi günlük ortalama radyo dinleme süresi 3 saat 23 dakikayı, haftasonu 2 saat 42 dakikayı buluyor. Radyo, hafta içi en çok 9-12, 15-18 saatleri arasında dinleniyor. Erkekler haftada 23 saat, kadınlar ise 21 saat radyo dinliyor. Gençler ise radyoyu orta ve ileri yaş gruplarına göre daha fazla tercih ediyor. Eğitim seviyesi ve gelir düzeyi arttıkça radyo dinleme sıklığı da artıyor. En çok radyo dinleyenler İç Anadolu, en az radyo dinleyenler Akdeniz Bölgesi'nde yaşıyor.

Dinleyicilerin yüzde 40'ı radyo yayınlarını klasik radyo cihazından, yüzde 33'ü araç radyosundan, yüzde 28'i cep telefonundan, yüzde 18'si ev sinema sistemi veya uydu platformu üzerinden, yüzde 12'si internetten bilgisayar veya tablet aracılığıyla, yüzde 3'ü MP3 veya MP4 çalar aracılığıyla dinliyor.

Radyo yüzde 50 oranında evde ve yüzde 29 oranında araçta dinleniyor. Hem yıllar itibarıyla, hem de eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe evde radyo dinleme oranı azalırken, araçta ve toplu taşıma araçlarında radyo dinleme oranı giderek artıyor.

En çok ulusal radyo kanalları tercih ediliyor

Araştırmaya katılanlarca en çok dinlenen radyo sırasıyla TRT, Kral FM, Power Türk FM, Süper FM, Slow Türk FM ve JoyTürk FM olarak öne çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46'sına göre, Türkçeyi en iyi TRT radyoları kullanıyor.

Dinleyicilerin yüzde 64'ü ulusal çapta yayın yapan radyo kanallarını, yüzde 36'sı ise bölgesel ve yerel radyo kanallarını dinlemeyi tercih ediyor. 

Radyo kanallarının beğenilme nedenleri arasında program ve yayın akışları ile müzik çeşitleri ön plana çıkıyor.

Dinleyicilerin en çok dinlemeyi tercih ettikleri radyo programlarının başında haber bültenleri ve haber programları geliyor. En az dinlenen program türünü ise çocuk programları oluşturuyor.

RTÜK tarafından 2007 ve 2009 yıllarında yapılan radyo dinleme araştırmalarıyla karşılaştırıldığında tartışma programlarının, canlı spor müsabakalarının, kültür sanat programlarının ve spor programlarının dinlenme sıklığının azaldığı görülüyor. Eğitim düzeyi arttıkça toplumsal konular ve eğitimle alakalı yayınlara olan istek de artıyor.

Radyo en çok müzik dinlemek için açılıyor

Dinleyicilerin yüzde 72'si radyonun vazgeçilmez bir müzik dinleme aracı olduğu görüşünde birleşiyor. Radyoda en çok dinlenilen müzik türleri sırasıyla Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziği ve Türk Sanat Müziği. Önceki yıllarda yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müzik ve yabancı müzik türlerinin dinlenme sıklığında artış görülürken, arabesk müzik, özgün müzik ve taverna/ fantezi müzik türlerinin dinlenme sıklığında azalma olduğu belirlendi. Dinleyiciler, arabesk müzik türünü Kral FM'den, Türk Halk ve Sanat Müziğini TRT radyolarından, yabancı müziği ise Metro FM'den dinlemeyi tercih ediyor.

Önceki yıllarda yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında, müzik ve haber dinlemek amacıyla radyo dinlemede azalış gözlemlenirken, vakit geçirmek amacıyla dinlemede artış görülüyor. Dinleyiciler, radyolardan daha fazla ve daha yeni müzik bekliyor.

Dinleyici reklamdan şikayetçi

Önceki araştırmanın sonuçlarına göre, radyo yayınlarından rahatsızlığın ise yaklaşık 2,5 kat arttığı belirlendi. Radyo yayınlarında en fazla rahatsız olunan konuların başında reklamlar geliyor. Dinleyiciler, en çok reklamların sıklığından, tele-alışveriş programlarından ve reklam süresinden şikayet ediyor. Dinleyicilerin yüzde 58'i reklamlar başladığında başka radyo frekansına geçtiğini belirtirken, reklamları duyduğunda dinlemeye devam edenlerin oranının 2009 yılına göre yüzde 50 azaldığı görüldü.

Katılımcıların yüzde 50'si, radyo yayınlarının televizyon yayınlarından daha düzeyli olduğu, yüzde 72'si radyonun vazgeçilmez bir müzik dinleme aracı olduğu, yüzde 51'i radyodan yerel haberlere daha rahat ulaşılabildiği görüşünü taşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı