Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov:

"Barış anlaşmasının imzalanması için AGİT Minsk Grubu da gereken işleri görmeli, bu kabilden Ermenistan'a yaptırım yapılması da ciddi şekilde görüşülmelidir"

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov:
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov:
GİRİŞ 25.12.2014 18:38 GÜNCELLEME 25.12.2014 18:38

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, "Barış anlaşmasının imzalanması için AGİT Minsk Grubu da gereken işleri görmeli, bu kabilden Ermenistan'a yaptırım yapılması da ciddi şekilde görüşülmelidir" dedi.

Memmedyarov, yerli ve yabancı basın mensuplarından yazılı kabul edilen sorulara verdiği yanıtlarda, Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan'ın Rusya ve ABD ile ilişkileri, ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliğine üyelik iddiaları ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı takınacakları tavır gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.

Yukarı Karabağ ve etrafındaki bölgelerin işgalden kurtarılmasının öncelikli görevleri olduğunu belirten Memmedyarov, sorunun çözümü sürecinde yapılan görüşmelerde Ermeni ordusunun geri çekilmesini, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün temin edilmesini ve mültecilerin vatanlarına geri dönmesini şart koştuklarını ifade etti.

Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının 2014'te üç kez bir araya geldiğini hatırlatan Memmedyarov, görüşmelerde olumlu eğilimler oluştuğunu, fakat bu eğilimleri gören Ermenistan'ın görüşmeleri bozmak ve durumu gerginleştirmek için bilinçli şekilde provokasyon yaptığını kaydetti.

"Ermenistan'a yaptırımlar görüşülmeli" -

Memmedyarov, Ermenilerin cephe hattında yaptığı ateşkes ihlallerinin ve geniş çaplı tatbikat yapmalarının bu provokasyonun bir parçası olduğunu belirterek, akrabalarının mezarlarını ziyarete giden üç Azerbaycan vatandaşından ikisinin Ermeniler tarafından rehin alındığını, birinin ise öldürüldüğünü hatırlattı.

Çözüm sürecinde Ermenistan'ın provokasyonlarına son vererek uzlaşmacı bir tavır alması gerektiğini belirten Memmedyarov, "Barış anlaşmasının imzalanması için AGİT Minsk Grubu da gereken işleri görmeli, bu kabilden Ermenistan'a yaptırım yapılması da ciddi şekilde görüşülmelidir" ifadelerini kullandı.

"Gündemimizde Avrasya Ekonomik Birliği üyeliği yok" -

Memmedyarov, "Yukarı Karabağ sorununun çözümü karşılığında Azerbaycan'a, Avrasya Ekonomik Birliğine üyelik önerildiğine" dair iddiaların sorulması üzerine, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı hiçbir durumda pazarlık konusu olamaz" dedi.

"Biz her ülkenin kararına saygı duyuyoruz ve bağımsız politika yürütüyoruz" diyen Memmedyarov, "Bahsi geçen kuruma, üyelik için başvuruda bulunmadık. Gündemimizde böyle bir konu yok" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan-Rusya ilişkilerine de değinen Memmedyarov, bu ülkeyle birçok alanda çok iyi ilişkiler içinde olduklarını ve Rusya'nın Azerbaycan'ın başlıca ticaret ortaklarından biri olduğunu belirtti.

"ABD, Karabağ göçmenlerinin haklarına da dikkat göstermeli" -

Memmedyarov, Azerbaycan-ABD ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, bu ülkeyle küresel enerji güvenliği, terörizmle mücadele, Afganistan'a maddi ve teknik destek gibi konularda işbirliği yaptıklarını söyledi.

AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığından birini de ABD'nin yürüttüğüne dikkati çeken Azerbaycan Dışişleri Bakanı, "Diğer eşbaşkanlar gibi ABD'den de Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü için daha fazla çaba harcaması beklentisindeyiz. ABD, işgal sonrasında topraklarını terk etmek zorunda kalan insanların haklarına da dikkat gösterse iyi olurdu" diye konuştu.

"Türkiye ile ortak çalışmaya devam edeceğiz"

Elmar Memmedyarov, "1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının 100. yıldönümünde Azerbaycan'ın nasıl bir politika izleyeceğinin" sorulması üzerine, "Tarihin sahteleştirilmesi ve yine tarihin siyasi spekülasyon objesine dönüştürülmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Memmedyarov, Ermeni iddiaları konusunda yürütülen kampanyanın bunun açık örneği olduğunu belirtti.

"Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı işgal ve saldırı politikası ile diğer komşu devletlere karşı toprak iddialarına son vermek yerine bu gibi işlerle uğraştığını" belirten Memmedyarov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylülde Bakü'de düzenledikleri basın toplantısında bu iddialara karşı ortak çalışma yaptığını vurguladıklarını hatırlattı.

Aliyev'in, "Ermenistan ve dünya Ermenileri uluslararası kamuoyunu yanıltarak, yalan üzerine tarih inşa ederek, Türkiye'ye karşı asılsız iddialarda bulunuyor. Bu iddiaların hiçbir tarihi dayanağı yoktur. Bunlar yalan ve iftiradır" sözlerini hatırlatan Memmedyarov, şunları söyledi:

"Her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları ve diğer ilgili kurumları bu konuda koordineli şekilde çalışıyor. Ermeni yalanlarının ifşa edilmesine ve kanıtlara dayanan tarihi gerçekleri duyurmaya özel çaba harcıyoruz. Ermenilerin 1918 yılında Azerbaycan'da ve tarihi Azerbaycan toprakları olan Ermenistan'da Azerbaycanlılara yaptıkları soykırımları, yine yakın tarihte Hocalı'da yaptıkları soykırımı uluslararası kamuoyuna daha geniş şekilde duyuruyoruz. Tüm bu yapılanlar için Ermenistan, uluslararası insani hukuk esasında sorumluluk taşıyor. Ermenistan, yaptığı bu soykırımlara cevap vermelidir. Bu yönde Türkiye ile ortak çalışmamızı devam ettireceğiz"

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'