Şehit 13 asker davasında şok savunma!

Tabur komutanından çok konuşulacak iddia: "Teröristler tespit edilmesine rağmen helikopter ve İHA desteği sağlanmadı"

Şehit 13 asker davasında şok savunma!
Şehit 13 asker davasında şok savunma!
GİRİŞ 26.12.2014 13:48 GÜNCELLEME 26.12.2014 13:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Diyarbakır'ın Silvan ilçe kırsalında 14 Temmuz 2011'de PKK'lıların 13 askeri şehit ettiği ve 13 askerin yaralandığı olayda, "görevi kötüye kullanmak" ve "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan rütbeli askerilerin yargılanmasına devam edildi.

7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya ‘Görevi ihmalden' haklarında 2 yıla kadar hapis istenilen tutuksuz sanıklar dönemin Silvan Jandarma Alay Komutan Albay Mehmet Murat Toprak, Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin ile Bölük Komutanları Üsteğmen Emin Karagöz ve Necmetin Erdoğan katılmazken, bazı sanık avukatları hazır bulundu.

"HELİKOPTER DESTEĞİ SAĞLANMADI, İSTİHBARAT ZAAFI YAŞANDI"

Tutuksuz yargılanan Silvan Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, avukatı aracılığıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nın saldırıya ilişkin hazırladığı bilirkişi raporuna karşı savunma yaptı. Askerlerin yorgunluk durumu ve 45 derecelik hava sıcaklığı dikkate alınmadan operasyon planı yapıldığını öne süren Şahin, saldırı öncesi istihbarat zaafı yaşandığını belirterek şunları anlattı:

"Terörist telsiz dinlemeleri sat 10.00-11.25 arasında alınmıştır. Telsiz kestirmelerinde farklı bir ifade olmamasına rağmen sadece 4 yer isminin çözümlenmesi 3 saat almıştır. Birliklere bildirilmesi saat 13.20'den sonra olmuştur. Telsiz dinlemelerinden elde edilen bilgilerde yapılan değerlendirmede görüşmeyi yapan grubun 3-4 kişilik olduğu belirtilmiştir. Bu planlamacıların istihbarat zafiyetidir. Telsiz kestirmelerinde faaliyetimiz belli olduğu değerlendirildiği ise operasyon yarıda kesilerek üs bölgesine dönmemiz emredilebilirdi.

10 Temmuz'da kaçırılan askeri personeli bulmak maksadıyla 2 gün boyunca keşif amaçlı görevlendirilen taarruz helikopterleri, 14 Temmuz'da bölgede telsiz kestirmesi tespit edildiği halde, keşif ve ateş destek unsuru olarak talep edilmiş olmasına rağmen görevlendirilmemiştir. Elinde daha aktif ve etkili tedbirler (taarruz helikopteri ve İHA) bulunan 7. Kolordu Komutanlığı bunları kullanmamış, sadece ast birliklere telsiz kestirmeleri geldiğini bildirmiştir."

Avukatların yeni bilirkişi talebi üzerine askeri mahkeme heyeti, mevcut delillerin yeterli olduğu, yeni bilirkişiye gerek olmadığına karar verdi. Mahkeme, esas hakkında mütalaa vermek üzere dosyayı savcıya gönderdi. Gelecek celsede karar davada karar çıkması bekleniyor.

YORUMLAR 2
  • 2 yıl mı 9 yıl önce Şikayet Et
    sadece 2 yıl cezamı yiyecekler suçlu bulunurlarsa. rütbelerini söküp atacaksın onu o mertebeden 13 tane can gitmiş 2 yıl ceza isteniyor. vatana ihanettir bu.
    Cevapla
  • bir vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    50 tane komutan 1 tane er etmezmiş. şehit düşenler genellikle alt kademe, kınalı kuzular.annelerin yavruları. komutanlardan birisi antalya da tatilde idi. bu haberleri unuttunuzmu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü