ABD'li Senatör McCain, Irak'ta

McCain, Irak Meclis Başkanı Ceburi ile bir araya geldi

ABD'li Senatör McCain, Irak'ta
ABD'li Senatör McCain, Irak'ta
GİRİŞ 26.12.2014 20:21 GÜNCELLEME 26.12.2014 20:21

Irak'ı ziyaret eden ABD'li Senatör John McCain, Irak Meclis Başkanı Selim el-Ceburi ile bir araya geldi.

Meclis Başkan Yardımcısı Vahdet el-Cemili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Meclis Başkanı Ceburi, Senatör McCain ile ülkedeki siyasi durumlar, güvenlik meseleleri ve bazı kesimleri IŞİD'in kontrolündeki kuzey ve batı illerinde yaşanan sıkıntıları görüştü" dedi.

McCain'in ziyaretinin ne kadar süreceği hakkında bilgi vermeyen Cemili, "Ceburi, görüşmede, Enbar, Salahaddin, Ninova ve Kerkük'te yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek için koalisyon güçlerinin çabalarını arttırma meselesini ele aldı. Ayrıca, koalisyon güçlerinin Irak hükümetine, özellikle hükümete bağlı güvenlik birimlerine eğitim ve silahlandırmada yardımlarını arttırma konusu masaya yatırıldı" diye konuştu.

Cemili, görüşmeye, bir kısmı IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan aşiret üyelerinin ve o bölgelerden bazı milletvekillerinin de katıldığını belirterek, "Ceburi, ABD'li Senatör ile 4 bölgedeki Sünni aşiretlerin silahlandırılmasını da görüştü. Ceburi, ABD'ye bu bölgelerde Sünni aşiret gruplarından 100 bin kişiyi silahlandırması ve korkuları gidermek için de ABD'li ve Avrupalı devletler tarafından güvence verilmesi çağrısı yaptı" ifadesini kullandı.

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de bir süredir IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.

Irak'ta, güvenlik güçlerinin yanında silahlı aşiret grupları da terör örgütü IŞİD'e karşı mücadele veriyor. Aşiretler, son dönemde mühimmatlarının tükenmeye başladığını açıklayarak, Irak hükümetinden kendilerine silah ve cephane yardımı yapmasını istemiş, hükümetin örgüte karşı savaşmak için kendilerine silah desteği vermediğini belirtmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...