Traykovski'nin ölümünde "pilot hatası" tespit edildi

Eski Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski'nin hayatını kaybettiğiuçak kazasında "7 pilot hatası" tespit edildi

Traykovski'nin ölümünde "pilot hatası" tespit edildi
Traykovski'nin ölümünde "pilot hatası" tespit edildi
GİRİŞ 27.12.2014 19:56 GÜNCELLEME 27.12.2014 19:56

Eski Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski'nin hayatını kaybettiği Bosna-Hersek'in Mostar kenti yakınlarında, 26 Şubat 2004'te meydana gelen uçak kazasında "pilot hatası" olduğu tespit edildi.

Uçak kazasını yeniden araştırmak üzere kurulan uluslararası komisyon, iki yıl süren araştırmaların ardında kaza raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan Komisyon Başkanı Omer Kuliç, kazaya "7 pilot hatasının neden olduğunu" kaydetti.

Kuliç, raporun uçağın kara kutusu, pilotlar ile kule ve iki pilot arasındaki konuşmalara dayanarak hazırlandığını belirterek, söz konusu pilot hatalarına ilişkin şunları söyledi:

"Öncelikle o sabah, Mostar'a uçmamaları gerekiyordu. Çünkü o gün hava şartları çok kötüydü. Dönemin Sırbistan ve Hırvatistan devlet başkanları, o toplantıya kötü hava şartları nedeniyle gitmemişti.

İkinci olarak, pilotlar Mostar'daki havalimanına iniş için ellerindeki haritaya göre gerekli analizleri yapmadı.

Kazaya ilişkin üçüncü hata ise pilotların kontrol kulesinin bulutlarla ilgili verdiği bilgiyi dikkate almamaları oldu. Dördüncü hata, Mostar'daki havalimanı ile sinyali kaybetmelerine rağmen başka bir havalimanına yönelmemeleri oldu.

Pilotların beşinci hatası ise uçuş haritasında verilen yüksekliğin altına inmeleriydi. En büyük hatalardan biri ise otomatik pilotun devre dışı bırakılmasıydı.

Yedinci ve ölümcül hata, kazanın meydana geldiği nokta için konulan 2 bin fit yüksekliğin altına inmeleri oldu."

Kuliç, kurulan komisyonun görevinin sadece kazayı araştırmak olduğunu ifade ederek, diğer konuların Bosna Hersek ve Makedonya'daki yargı organlarının sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Düzenlenen basın toplantısına komisyon üyeleri ve diğer araştırmacılar da katıldı.

Traykovski'nin hayatını kaybettiği kaza

Eski Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, 26 Şubat 2004'te, Bosna Hersek'in Mostar kenti yakınlarında düşmüş, uçak kazasında Traykovski ile danışmanlarının da aralarında bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı